Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Primarna amenoreja zaradi anoreksije v preteklosti

Tema: Spolni odnosi in spolno življenje, Spolno zdravje, Telesno dozorevanje

 • Ba

  Baby Blue

  Baby Blue

  Objavljeno: 29 jan. 2023 01:27

  Pozdravljeni,

  stara sem 19 let, čez manj kot mesec bom stara 20 let. Pred sedmimi leti, ko sem bila stara 12, skoraj 13 let, sem imela anoreksijo. Od takrat naprej imam stalno neke težave s hrano. Sem gracilne konstitucije, zelo drobna, visoka 162 cm, trenutno imam 46 kg. V času anoreksije sem iz 40 kg padla na 34 kg. Nikoli nisem bila hospitalizirana, le zdravila sem se na pedopsihiatrični obravnavi in pri psihologu. Imam osteopenijo in primarno amenorejo, saj pri skoraj 20 letih še nikoli nisem dobila menstruacije. Vem, verjetno tak primer še ni obstajal. Sem pa tudi vrhunska športnica, treniram vzdržljivostni šport (ne bom navedla, katerega, zaradi varstva podatkov), tako da vsak dan treniram 2 uri, včasih tudi dvakrat dnevno. Bila sem že pri ginekologinji, specialistki za amenorejo, ki mi je svetovala povečanje teže ali pa hormonsko terapijo. Jaz se pri svojih 46 kg odlično počutim, nimam namena nič spreminjati. Ta teža mi ravno tako omogoča doseganje vrhunskih rezultatov v športu. Zavedam pa se, da bom imela težave z neplodnostjo. V bistvu sem odločena, da otrok ne želim in jih nimam namena imeti. Zanima pa me, kaj bi v tem primeru svetovali vi. Kakšne so posledice dolgotrajne odsotnosti menstruacije in kaj je pri tem najbolj zaskrbljujoče? Sem vegetarijanka. Pazim na prehranske dodatke železa, B-kompleksa in kalcija ter vitamina D3. Kaj se zgodi, če npr. nikoli v življenju ne dobiš menstruacije? Ali obstajajo taki primeri?

   

  Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 30 jan. 2023 13:58

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  primeri, kot je tvoj, se dogajajo in v sklopu motenj hranjenja niso tako redki. Kot je prisotno pri tebi, je že prišlo do negativnega vpliva na kostno maso, tako da bi ti svetovala, da premisliš o hormonskem zdravljenju, ki ti ga je ponudila subspecialistka. Normalen nivo spolnih hormonov in s tem vzpostavljene mesečne krvavitve vplivajo na delovanje celotnega telesa na vseh nivojih, neplodnost je samo ena od posledic.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje