Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

prijateljstvo

Tema: Nasilje, Odnosi s prijatelji in vrstniki

 • mi

  mitri

  mitri

  Objavljeno: 26 apr. 2022 22:43

  pozdravljeni!

  Jaz sem prijatel s puncami.Moji sošolci oz.prijatelji me pa zafrkavajo,da sem zaljubljen v njih.

  nevem ali se samo zafrkavajo, ali je kaj drugega!

  prosim svetujte mi?

 • Uredništvo

  Ana Lampret

  Objavljeno: 28 apr. 2022 12:51

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen,

  Praviš, da si prijatelj s puncami, zaradi česar te tvoji sošolci zafrkavajo, da si zaljubljen vanje. Sprašuješ, kaj točno bi lahko bil vzrok za tem in kako na to zafrkavanje odreagirati.

  Navedel si, da si star 12 let. To je obdobje, ko se zanimanje za nasprotni spol večinoma še prebuja. Verjetno si opazil, da se tvoji vrstniki običajno družijo ločeno po spolu, fantje s fanti in punce s puncami. V tem obdobju nam je pogosto nerodno ob nekom nasprotnega spola, saj nimamo dosti stikov z njimi, hkrati pa nas dovolj zanimajo, da se jim želimo približati. To, da si prijatelj s puncami pomeni, da si jim upaš pristopiti in navezati stik, kar pa tvoji sošolci očitno ne morejo. Mogoče je to tudi razlog, da jih tvoje prijateljstvo s puncami tako moti oz. ga nenehno izpostavljajo.

  Najboljši način kako poskrbeti, da te tvoji sošolci ne zafrkavajo več je, da se postaviš zase. To, da si prijatelj z njimi je navsezadnje nekaj dobrega. Naslednjič, ko te bodo zafrkavali, jih vprašaj, ali bi si tudi oni želeli biti prijatelji s puncami in jim pomagaš, da vzpostavijo stik z njimi.

  V naši družbi je zelo razširjeno prepričanje, da punce in fantje ne morejo biti zgolj prijatelji. To vsekakor ni res, vendar pa tovrstno prepričanje mnoge vodi v to, da se prijateljstvom z nasprotnim spolom izogibajo ali pa predvidevajo, da je prijateljstvo z osebo nasprotnega spola vedno romantično razmerje. Zelo dobro se mi zdi, da kljubuješ tem prepričanjem in na ta način tudi drugim pomagaš spremeniti ta prepričanja.

  Lepo bodi,

  Ana Lampret, dipl. psihologinja (UN)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje