Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Prijateljstvo

Tema: Čustva, Komunikacija, Odnosi s prijatelji in vrstniki

 • Pi

  Pikica000

  Pikica000

  Objavljeno: 10 jan. 2024 22:04

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Urška Pisar

  Objavljeno: 17 jan. 2024 14:27

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeno dekle,

  najprej hvala za ta iskren zapis, ki si ga delila z menoj.

  Pišeš o svoji prijateljici, ki je hkrati tudi tvoja sošolka. Praviš, da sta si že od nekdaj zelo različni. Kljub vajinim razlikam sta uspeli najti neko skupno točko – no, vsaj zdelo se je tako na začetku. Sama namreč že dlje časa opažaš, da te ona s svojo prisotnostjo, izražanjem in vedenjem, zasenči. Čeprav sama ne vidiš težave v tem, da bi si želela biti v središču pozornosti, pa te, povsem razumljivo, prizadene njeno vedenje. Izpostavila si, da ti daje občutek, kot da si majhna, nevidna, skratka senca. Predstavljam si, da ti je moralo biti zelo naporno in izčrpavajoče vztrajati v takšnem odnosu. Glede na zapis lahko razberem, da si vajinemu odnosu dale ogromno priložnosti, pa vendar si se vedno znova vračala k vprašanju, ali boš zmogla. Ali boš zmogla vztrajati v odnosu, ki ti srka energijo in ti pošilja sporočilo, da nisi tako pomembna, kot bi se pričakovalo v prijateljskem odnosu.

  Pišeš, da ne veš kako se naj počutiš in kaj naj narediš. Menim, da si uspela svoje doživljanje glede zapisanega zelo dobro opisati. Verjamem pa, da kljub žalosti, nemoči, jezi in drugim čustvom, v tebi obstaja nekaj, kar je težko opisati in poimenovati. Morda občutki krivde, ker nisi bila prepričana ali so tvoje misli glede prijateljice na mestu? Strah in dvom, ker nisi prepričana ali bo tvoja odločitev prava?

  Glede tega kaj naj narediš pa imam zate pravzaprav samo naslednjo misel. Ti si tista, ki sebe dobro poznaš in na koncu tudi tista, ki bo nosila posledice lastnih odločitev. Zato je pomembno, da si ti tista, ki sprejmeš odločitev glede tega kako naprej. Če to odnos, ki ga opisuješ ne izpopolnjuje in ti ne daje priložnosti, da si to res ti, sprejeta v vsem svojem bistvu, z vsemi svojimi dobrimi in tudi slabimi lastnostmi, je smiselno da dobro pomisliš kaj sploh je namen vajinega odnosa. Razmisliš lahko tudi ali se ti zdi, da bi to, če bi se prijateljici izpovedala in ji tako, kot si zapisala ta zapis, povedala o svojem doživljanju glede vajinega odnosa, karkoli spremenilo in izboljšalo.

  Verjamem, da si nihče v odnosu ne želi biti potisnjen na stran oz. biti senca nekoga drugega. Verjamem, da te takšni odnosi izčrpajo in ne izpopolnijo. Zato si pusti doživljati vsa čustva, ki si jih opisala. Upam, da uspeš najti takšno rešitev, ki ti bo dala nove energije in ki ti bo prinesla občutek, da si slišana in sprejeta. Ker si zaslužiš.

  Vse dobro ti želim,

  Urška Pisar, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje