Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

prijatelj_znanec_kr en?

Tema: Čustva, Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost

 • kr

  kr ena tk

  kr ena tk

  Objavljeno: 04 maj 2024 18:17

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Katja Nastran

  Objavljeno: 10 maj 2024 10:52

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Hvala za zaupanje, da si se obrnila na našo svetovalnico po nasvet. Kot si prosila, bo tvoje vprašanje ostalo skrito, jaz pa se bom potrudila, da se tudi iz odgovorov podrobnosti tvoje situacije ne bo dalo razbrati.

  V času mladostništva odnosi z vrstniki postajajo vedno bolj pomembni, oblikujejo se nova prijateljstva, je tudi čas prvih zaljubljenosti in tudi čas razočaranj v medosebnih odnosih. V mladostništvu začenjaš na življenje gledati že z malo bolj odraslimi očmi, iščeš svojo pot in to, kar ti je v življenju in v odnosih z drugimi pomembno. Bolj jasno si oblikuješ sliko, kakšna oseba želiš biti, kaj pričakuješ od sebe in od svojih prijateljev, kaj si v življenju želiš in kako boš to dosegla. Naravno je, da kot si v otroštvu tesno povezana s starši in družinskimi člani, v času mladostništva hrepeniš po povezanosti s svojimi vrstniki, prijateljicami in prijatelji in tudi na neki točki v prihodnosti s svojim bodočim fantom. In ko na svoji poti srečaš oz. spoznaš ljudi, s katerimi si deliš vrednote in zanimanja, se ti zdijo super in si želiš, da bi postali in ostali prijatelji. In to ne pomeni, da se prehitro navežeš na ljudi – pomeni samo, da oceniš, da bi bili nekateri ljudje zate primerni prijatelji.

  Pomembno se mi zdi, da se zavedaš, da je pravo prijateljstvo obojestransko. In da nikogar ne moreš »prisiliti«, da bi postal tvoj prijatelj. Čeprav se ti zdi, da je nekdo kot oseba super, da ima podobne vrednote in zanimanja kot ti, da si z njim preživela lepe trenutke na duhovnih vajah, to žal še ne pomeni, da bo ta oseba kar takoj postala tvoj prijatelj oz. prijateljica. In na začetku, ko se z nekom spoznaš, je ta odnos v nastajanju, se še razvija, drug drugega še spoznavata in nekako iščeta skupne točke. Mogoče ti že takoj čutiš, da bi bila lahko prijatelja, ta oseba pa tega še ne čuti. Sprejeti moraš, da nekaj časa traja, da se prijateljstvo izoblikuje. Ali pa se ne. Sprejeti moraš, da nate in na vajin odnos ta oseba mogoče gleda drugače kot ti. Takoj na začetku je težko presoditi, v katero smer se bo vajin odnos razvil – lahko postaneta prijatelja ali pa ostaneta samo znanca.

  Kar lahko narediš je, da si do sebe iskrena. Da premisliš, kaj ti je na tem fantu všeč in zakaj si želiš njegovo prijateljstvo. Kot verjetno veš, lahko vplivaš samo na svoje vedenje – torej na to, kdaj, kako pogosto in kaj mu boš napisala. Kdaj ti bo odgovoril, kako pogosto ti bo pisal in kaj bo napisal – na to pa ne moreš vplivati. In v resnici ne moreš vedeti, kaj razmišlja, kaj dela, zakaj ne odgovori, če ti tega sam ne pove. Lahko imaš (oziroma imava) svoje teorije – mogoče ima veliko dela za šolo; mogoče ima treninge; mogoče ima druge prijatelje in si trenutno ne želi oblikovati novih prijateljstev; mogoče ima punco … Ne veva, vse to so samo ugibanja. In zdi se mi, da na tej začetni točki vajinega znanstva, nimata še tako oblikovanega odnosa, da bi ga te stvari lahko vprašala. Lepo ti je napisal, zakaj odgovarja na tvoja sporočila. Ali res tako misli ali pa je bil samo vljuden – spet, ne veva.
  Zato se mi zdi brez potrebe, da te to skrbi. Kako se bo vajin odnos razvijal, je odvisno od tebe in od njega. In za svoj del se lahko odločiš, kako boš ravnala. Recimo, da se odločiš, da mu boš enkrat ali dvakrat na teden napisala sporočilo. Ali pa, da mu boš napisala sporočilo šele, ko ti bo on nanj odgovoril. In vmes živiš svoje življenje s svojo družino in s prijatelji in prijateljicami, ki jih že imaš. Če ti bo odgovarjal in se bosta mogoče še kdaj srečala in bo vajino poznanstvo preraslo v prijateljstvo – super. Če pa ne (pa čeprav je to težko slišati), je pa mogoče tudi to za nekaj dobro. Prihodnosti ne poznava in ne veva, ali bo zate odnos s tem fantom dober ali ne. Svetujem ti, da zaupaš, da te bo življenje vodilo na pravo pot. Lahko tudi rečeva, "če je v Božjem načrtu", da bo ta fant tvoj prijatelj, potem zaupaj, da se bo to uresničilo. Če pa ni, potem tudi zaupaj, da je tako z razlogom. Če ti je blizu molitev se lahko tudi v njej "pogovoriš" o želji, da boš dobila dobre prijatelje in da boš tudi ti dobra prijateljica.

  Za konec pa še nekaj idej, o čem se pogovarjati s prijatelji. Iz tvojega vprašanja se mi zdi, da si dekle, ki rada odrine na globoko (saj veš, Školjke!). Da se s prijatelji ali tistimi, ki mogoče še bodo postali tvoji prijatelji, lahko bolje spoznaš in povežeš, ti pošiljam povezavo do zanimivih vprašanj za tkanje prijateljskih vezi. So v angleščini, ampak mislim, da jih boš razumela.

  Ideje za vprašanja med prijatelji.

  Kar pogumno!

  mag. Katja Nastran, univ. dipl. psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje