Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

PRIČANJE NA SODIŠČU KOT PRIČA

Tema: Čustva, Nasilje

 • ni

  nives33

  nives33

  Objavljeno: 11 jan. 2024 16:29

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 16 jan. 2024 08:21

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena, nives33!

  Kot si zapisala, te je presenetilo in vznemirilo dejstvo, da se je obravnava dogodka, ki se je zgodil, ko si bila še mladoletna, pojavil šele zdaj na sodišču. Žal, policist, ki ti je obljubil, da bo s tvojo izjavo zadeva zaključena, ni mogel vedeti, kaj se bo zgodilo. Postopek, izjave namreč policija preda tožilstvu in to se običajno odloči nadaljevati postopek na sodišču, ali ga zaključiti s poročilom. To pa je odvisno od tega, ali zaznajo pri tem kakšne elemente kaznivega dejanja ali ne. Očitno so se odločili za postopek obravnave na sodišču. Žal, je to obudilo tvoja doživljanja iz tistega obdobja, ki ga želiš pozabiti.

  Ker si, kot so ti rekli, ena od žrtev v postopku, po izkušnjah, mislim, da ne potrebuješ odvetnika. Če sem prav razumela, so te povabili kot pričo, kar pomeni, da želijo slišati, kaj si »videla ali slišala« v omenjenem dogodku. Nikakor ti ni potrebno govoriti o tem, kaj ti misliš (ni ti potrebno govoriti o tvojem mnenju, kaj se je dogajalo, kakšne so bile tvoje ideje o vsem, stališča…). Če se ne spomniš, lahko rečeš, da se ne spomniš. Nihče te ne more in ne sme siliti, da bi govorila, o čemer ne želiš!

  Ne vem pa ti odgovoriti glede tega, ali bo oseba, ki je ne želiš srečati ali imeti kakršne koli stike z njo, prisotna ali ne. To je odvisno od faze postopka na sodišču. Če gre za uvodna zaslišanja, oziroma pričanja, ni nujno, da je povzročitelj prisoten. Če pa gre za glavno obravnavo, pa lahko je prisoten. To, ali je samo zaslišanje ali glavna obravnava, se da razbrati iz vabila, ki si ga dobila.

  Mislim, da boš lahko najbolj mirna, če boš le obnovila navedbe iz svoje izjave izpred dveh let, na vsa ostala vprašanja pa lahko odgovoriš, da se ne spomniš, ali da ne želiš odgovoriti.

  Ko si omenila odvetnika, razmišljala sem le o tem, če poznaš kakšnega odvetnika, ti lahko malo bolj pojasni cel postopek in predvsem tvoje pravice. Sama nisem pravnica in ne poznam vseh podrobnosti. Mislim pa, da se vabilu, ki si ga dobila, ne moreš izogniti tako, da bi ga ignorirala, lahko se pisno opravičiš v primeru bolezni, odsotnosti v tujini, ali česa podobnega. A temu običajno sledi novo vabilo in drug termin.

  Takšne so moje izkušnje. Imam pa izkušnje tudi s tem, kako doživljamo sodišče, posebno, ker je povezano z doživetji neugodja in neprijetnosti, ki smo jih v življenju doživeli. Tako sem se pri svojem delu večkrat srečala z osebami, ki so iskale podporo in pomoč pri premagovanju nelagodja in vznemirjenosti zaradi pričanja na sodišču (in podoživljanju neprijetnosti, vezanih na določene dogodke v življenju). Ko boš želela s kom deliti svoje neprijetne izkušnje, se lahko, po mojem prepričanju in izkušnjah, obrneš na kakšno osebo, ki ti bo pomagala neobsojajoče iti preko zate zelo neprijetnih doživetij in izkušenj.

  Lep pozdrav,

  Irena Toš Koren, psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje