Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Prevleka

Tema: Ustno zdravje

 • Ci

  Cirkonij7968

  Cirkonij7968

  Objavljeno: 22 jul. 2023 21:02

  Zdravo.

  Ali obstajajo zobne plombe oziroma material zanje, ki se popolnoma zlijejo z zobmi in so permanentne? Npr. cirkonij, porcelan, ...?

  Lep pozdrav.

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 24 jul. 2023 14:42

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,  

  kompozit, amalgam in glas jonomer cement so materiali, ki se uporabljajo za polnjenje zob, medtem ko se iz materialov kot so na primer cirkonij izdelujejo protetični nadomestki. V (zobo)zdravstvu ni materiala, ki bi bil trajen. Nekateri imajo daljši rok trajanja, drugi pa krajši, glede na porabo, lokacijo, ipd.  

  Lep pozdrav,

  dr. Stella Sekulić, dr. stom., spec.

 • Ci

  Cirkonij7968

  Cirkonij7968

  Objavljeno: 25 jul. 2023 20:02

  Zdravo.

  Redno umivam izobe 2-3x na dan po pet minut in jih redno izplakujem z vodo po vsakem obroku ali kisli pijači. Moram pa priznati, da ko sem bil še otrok, si nisem rad umival zob. Slednje je pripeljalo do številnih različnih zalivk/plomb na zobeh, ki so sicer bele, a v kontrastu z zobmi ter nekaj zalitih demineralizacij sklenine. Vse skupaj ne izgleda prav lepo, ko odprem usta pred ogledalom, kar me zadnje čase zelo moti. Moja zobozdravnica pa vztraja, da bo sanirala le tisto kar lahko v prihodnosti predstavlja problem in ne v estetske namene. Kajti na internetu velikokrat zasledim npr. menjave plomb, pri katerih na koncu ni mogoče z prostim očesom ugotoviti ali je zob polombiran ali ne. Poenostavljeno rečeno bi rad svoje stare plombe zamenjal z novimi, obstojnejšimi, ki se zlijejo z zobmi po barvi in strukturi. Zanima me, če je to sploh možno? Drugače nisem nikoli dobil anastezije in je moja osebna zobozdravnica potrdila, da do zdaj noben zobni kanal še ni bil zdravljen.

  Kateri material od tistih, ki ste jih našteli bi mi najbolj priporočali?

  Lep pozdrav.

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 26 jul. 2023 13:18

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,  

  sama bi se sicer strinjala s tvojo zobozdravnico. Namreč, zavedati se je potrebno, da vsakič, ko pride do zamenjave zalivk (do katerih so upravičeni le otroci in mladostniki do 18. leta starosti) ali plombe, se odstrani še manjši del zdrave sklenine in dentina zoba. Za zamenjavo plombe se zobozdravnik odloči na osnovi nastanka mikro razpok, ki ustvarjajo idealne pogoje za kopičenje bakterij in posledično nastanka kariesa. Ker je zamenjava lahko tudi večkratna tekom življenja, se struktura zoba s časoma čedalje bolj izgublja. V kolikor pride do večje izgube, je ta zob potrebno rekonstruirati s protetičnim nadomestkom, ki se pa nikakor ne more primerjati z lastnim zobom.

  Kljub temu, je to vsekakor tvoja odločitev. Kompoziti so daleč najbolj uporabljeni materiali v stomatologiji. Ker obstaja več barv, se zobozdravnik odloči za tisto, ki je najpodobnejša barvi zoba in se zato ne vidi prehod med plombo in zobom. A tudi tukaj obstaja "catch". S časoma, zaradi vnosa hranil (npr. kisla hrana), tekočin (npr. kava, čaj), uporabe tobaka in sil v ustni votlini, prihaja do obrabe oziroma tanjšanja in barvanja sklenine. Tako zobje z leti rumenijo in čeprav je bila plomba prvotno tako rekoč nevidna, se kasneje lahko opazi razlika v barvi. Upam, da sem ti uspela odgovoriti na vprašanja.

  Dobro bi bilo, če bi se še dodatno posvetoval s svojo zobozdravnico, ki ti lahko še natančneje obrazloži vse procese.  

  Lep pozdrav,

  dr. Stella Sekulić, dr. stom., spec.

 • Ci

  Cirkonij7968

  Cirkonij7968

  Objavljeno: 26 jul. 2023 19:24

  Zdravo.

  V eni zasebni zobozdravstveni ambulanti so mi celo predlagali inlay. Kako je s tem? Kakšni materiali se tu uporabljajo? Obstojnost? ...

  Lep pozdrav.

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 27 jul. 2023 14:43

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,  

  Inlay spada že v protetične nadomestke zato je veliko trdnejši in dolgotrajnejši. To je pravzaprav plomba, kjer se po odstranitvi že obtoječe plombe ali kariesa istočasno opravi odtis na osnovi katerega se izdela plomba. Ob naslednjem obisku se jo zacementira v zobno vrzel.

  Lep pozdrav,

  dr. Stella Sekulić, dr. stom., spec.

 • Ci

  Cirkonij7968

  Cirkonij7968

  Objavljeno: 27 jul. 2023 19:27

  Zdravo.

  S prejšnjim vprašanjem sem predvsem mislil ali mi priporočate inlay v primeru, da bi bila menjava plombe potrebna ali pa bi to opravil z estetskih razlogov? Kateri material mi priporočate?

  Lep pozdrav.

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 31 jul. 2023 09:45

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,  

  v kolikor bi bila menjava potrebna, je potemtakem cirkonijev inlay res boljša rešitev, a tudi dražja.  

  Lep pozdrav,

  dr. Stella Sekulić, dr. stom., spec.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje