Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Prepis srednje šole

Tema: Moj poklic, moja prihodnost, Učenje

 • lo

  lost_princess007

  lost_princess007

  Objavljeno: 14 apr. 2024 21:21

  Zdravo, 

  obiskujem 2 letnik umetniške gimnazije in razmišljam o prepisu na splošno gimnazijo. Glede na to da se mi naslednje leto začnejo šteti točke za fakulteto in ne vem kako bom splošno gimnazijo opravljala me zanima ali se mi ta prepis splača.

  Za vaš odgovor se vam že v naprej zahvaljujem

 • Uredništvo

  Urška Stepišnik

  Objavljeno: 16 apr. 2024 12:06

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena,

  razumem tvoje pomisleke glede prepisa na splošno gimnazijo. Pri odločitvi je pomembno upoštevati več dejavnikov. Najprej oceni svoje interese in cilje za prihodnost. Če te zanima umetnost in si želiš slediti tej poti tudi na fakulteti, bi morda bila umetniška gimnazija boljša izbira.

  Vendar pa, če se ti zdi, da bi ti splošna gimnazija omogočila boljše priprave na fakulteto ali pa bi si želela razširiti svoje znanje na drugih področjih, potem bi se morda splačalo razmisliti o prepisu.

  Poleg tega je smiselno raziskati, kako se točke za fakulteto obračunavajo na obeh vrstah gimnazij ter kakšne so tvoje možnosti za napredovanje na splošni gimnaziji. Če meniš, da bi na splošni gimnaziji lažje dosegla višje ocene in si s tem povečala možnosti za vpis na želeno fakulteto, bi bil prepis lahko koristen korak.

  Preden sprejmeš odločitev, se posvetuj s svojimi starši, svetovalno službo in morebiti tudi s profesorji, ki te dobro poznajo. Skupaj boste lahko bolje ovrednotili, kaj je za tebe najboljša možnost.

  Zagotovo pa je en najpomembnejših dejavnikov ta, ali imajo na gimnaziji, o kateri razmišljaš, sploh prosto mesto in kakšni so pogoji preusmeritve. Obstaja možnost, da boš morala opravljati predmetne izpite, ki se določijo na podlagi razlik v predmetniku. Prvi korak je torej, da se obrneš na šolsko svetovalno službo na gimnaziji in preveriš pogoje in možnosti za prepis.

  Srečno pri odločitvi!

  Urška Stepišnik, dipl. m. s. in mag. prof. socialne pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje