Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Prepis na drugo srednjo solo v 1 letnik

Tema: Moj poklic, moja prihodnost

 • Ja

  Jaka

  Jaka

  Objavljeno: 17 mar. 2023 11:51

  Pozdravljeni,

   

  Imam problem. Sel sem v prvi letnik racunalniske sole in sem zgubil navdih. Ze od malega si zelim itu na pomorsko solo, vendar sem se lani 2 dneva pred vpisom premislil o vpisu na pomorsko solo in se vpisal sem, na racunalnisko solo. Odlocitev obzalujem in se nameravam prepisati na pomorsko solo letos jeseni. Vecina prijateljev in sorodnikov mi je predlagalo, da se vpisem v 2. letnik in naredim diferencialne izpite in nadaljujem svoje izpobrazevanje od tam, vendar bi se jaz osebno rad vpisal v 1. letnik in naredil letnik tako kot vsi ostali. Kaj pa se zgodi potem, ko sem 18? In ali se mi lahko ocene iz trenutnega letnika prenesejo? Njihova svetovalna sluzba mi ne pove veliko.


  Hvala in lep pozdrav.

 • Uredništvo

  Eva Hršak

  Objavljeno: 21 mar. 2023 07:45

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen,

  možnost, ki ti jo predlagajo tvoji prijatelji, se mi zdi dobra. Tudi sama bi ti predlagala, da opraviš diferencialne izpite in se vpišeš v 2. letnik, saj tako ne izgubiš enega leta. Prav tako se ti ne moreš ponovno vpisati v prvi letnik, če ga boš sedaj opravil.

  Predlagam ti, da kontaktiraš svetovalno službo pomorske šole in vprašaš za možnosti prepisa v drugi letnik na njihovi šoli. Pozanimaj se o prostih mestih in o morebitnih diferencialnih izpitih.

  Tvoje trenutne ocene se lahko prenesejo le, če gre za enak predmet. Ko boš 18 se ne zgodi nič. Vsak dijak ima možnost dveh dodatnih let pri opravljanju srednje šole - eno za prepis, eno pa za ponavljanje. To pomeni, da je veliko dijakov starejših od 18 let.

  Lepo se imej,

  Eva Hršak, mag. prof. angleščine in mag. prof. pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje