Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Prenajedanje

Tema: Motnje hranjenja

 • Ob

  Obupana

  Obupana

  Objavljeno: 21 okt. 2022 18:05

  Zdravo,

  pišem, ker res več ne vem kaj naj nardim. Zadnji meseci so bili grozni. V ničemer več ne uživam, sploh ne vidim smisla v čemerkoli. Poleti sem začela bruhati, še prej pa sem se kompulzivno prenajedla. Zmožnost bruhanja je po enem mesecu izginila, potem spet čez kak teden prišla nazaj in spet izginila. Refleks izginja.  

  Na začetku sem bruhala ker sem želela vso zaužito hrano samo nekak izvršti, zdaj pa se vsak dan tako prenajem, da želim bruhat samo zato, ker me vse boli in mi je slabo. Pa ne morem, včesih se počutim tako grozno, da ne morem niti ležati, slabo mi je jaz pa ne morem bruhat. 

  Nevem, kaj naj. Prebrala sem si vse možne članke o BED, nasvetih, sprostitvah pa ne gre. Vsak dan se počutim še nekako pozitivno in si zagotavljam, da se lahko ustavim, potem ko pa dejansko jem obrok tega ne morem. Če so starši doma se skrijem in samo jem. Ker bruhat fizično sploh ne morem več si naslednji dan omejim zajtrk ali kak drug obrok. Potem pa spet bingam. 

  Hrana mi je vedno prdstavljala užitek strast, rada sem kuhala, želela sem tudi študirati kemijo in biologijo hrane, zdaj pa sovražim vse v zvezi z njo, ker se ne morem zadržat, sploh nimam več nadzora nad sabo. Vsega se zavedam, ko pa se moje prenajedanje začne mi postane vseeno, nekaj me prevzame in takrat se ne morem ustavit.

  Vem da rabim dejansko pomoč ampak res ne želim, da starši za to ivejo. Je možno najti pomoč brez njihove vrednosti? Hvala za odgovor.

 • Uredništvo

  Alenka Hafner

  Objavljeno: 26 okt. 2022 08:38

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeni,

  res potrebuješ pomoč, zato za začetek predlagam, da pokličeš na svetovalnico za motnje hranjenja MUZA, ki ima uradne ure v sredo in četrtek od 13h - 14h (tel. 01 425 03 38) ali jim pišeš na email:svetovalnica.muza@volja net.

  Lep pozdrav,

  Alenka Hafner, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje