Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Prehrana

Tema: Čustva, Motnje hranjenja, Odnosi v družini

 • Ni

  Ninal

  Ninal

  Objavljeno: 06 mar. 2024 17:16

  Nehala sem jesti, ker se počutim bolje, če ne jem.

  Doma starše skrbi in mi težijo.

  Ne vem kaj naj naredim.

 • Uredništvo

  Ajda Novak

  Objavljeno: 10 mar. 2024 12:29

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  Starše skrbi, ker te imajo radi in si želijo, da si zdrava. Tvoje telo potrebuje hrano za energijo in delovanje. Hrana je za tvoje telo kot gorivo za avto. Če ne boš jedla, se bo   to slej kot prej poznalo tudi na tvojem počutju, telesni kondiciji, koncentraciji, sposobnosti učenja ...

  Zanima me, zakaj se ti zdi, da se počutiš bolje, če ne ješ? Kako se počutiš, ko ješ? Katera čustva občutiš in zakaj so ti ta neprijetna? Poskusi opazovati svoja čustva in počutje preden ješ, medtem, ko ješ, in potem. Bodi pozorna tudi na to, koliko poješ in kaj ješ. Včasih lahko določena vrsta hrane na nas negativno vpliva in smo po njej slabše razpoloženi. Če se boš po vsej hrani, ne glede na to, kaj ješ, počutila slabo ali neprijetno in se bo to nadaljevalo, ti priporočam, da čim prej obiščeš osebnega zdravnika, naj te spremlja mama ali oče, ta ti bo lahko dal kak nasvet ali pa te napotil naprej k pedopsihologu. Pomoč lahko poiščeš tudi pri šolskem psihologu oziroma v svetovalni službi.

  Vsi moramo jesti. To, da ne želiš jesti in se sita ne počutiš dobro, bi lahko bil prvi znak motnje hranjenja. Pri motnjah hranjenja je zelo pomembno, da pomoč poiščemo čim prej, saj dlje kot čakamo, težja postane ozdravitev oziroma izboljšanje stanja. Motnje hranjenja so med enimi najbolj nevarnih duševnih motenj, saj imajo zelo visoko umrljivost in zelo znižajo kvaliteto življenja. Zaslužiš si živeti življenje, ki se ne bo vrtelo okoli hrane ter okoli tega, kaj in koliko si pojedla. Če se ti zdi, da se vrtiš v krogu, se pogovori s starši o svojih občutkih in poišči pomoč pri zdravniku. 

  Pošiljam ti velik objem. 

  Ajda Novak, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje