Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Prehrana

Tema: Prehrana in gibanje, Zdravje in bolezni

 • Nu

  Nuska

  Nuska

  Objavljeno: 02 okt. 2023 15:13

  Pozdravljeni. Imam 19 let in ze nekaj let tudi zal zdravstvene tezave. Imam sladkorno t1, po novem sindrom pcos, lani pa sem bila na gastroskopiji in imam pogoste tezave z kislino... Jaz vec ne vem kaj naj jem. Resno. Pri vseh teh tezavah mi je vedno tezje, da bi si sestavljala nek pameten jedilnik. Ali pa le jaz ne znam. Mi lahko vi tu kaj sestavite, ali svetujete? Fora je, da mi veliko hrane povzroci tezave v zelodcu in po teh smernicah kar je kao ok se tezko ravnam, ker ni ravno tako (v mojem primeru).

  Za dietetika nimam denarja placevati, ampak mogoce nazadnje bom le mogla...res sem obupana no. Potem so tu se moje zelje po meni ljubi hrani in se vse se bolj zakomplicira. 

   

  Hvala za kak nasvet. 

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 04 okt. 2023 13:49

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  mislim, da bi bilo dobro malo bolj raziskati vzrok tvojih težav s kislino. Sama sladkorna jih ne bi smela povzročati. Kaj so ti svetovali po gastroskopiji? Ali jemlješ kakšna zdravila zaradi kisline?

  Ali so ti že naredili preiskave za morebitno celiakijo? Celiakija je avtoimunska bolezen, podobno kot sladkorna. Pri tistih, ki imajo sladkorno, je nekoliko pogostejša kot v splošni populaciji.

  Posvetuj se s svojim zdravnikom/co, da v dokumentaciji preveri, če je bila celiakija izključena. Če ne, bi bilo dobro, da te napoti h gastroenterologu. Glede na to, da imaš sladkorno, ti morda lahko da napotnico za dietetika na pediatrični kliniki.

  Če je res vzrok težavam samo kislina, se da pomagati z zdravili.

  Vse dobro ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje