Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Pregled pri Ginekologu in kontracepcija

Tema: Spolno zdravje, Varna spolnost

 • An

  Anonimnež

  Anonimnež

  Objavljeno: 16 avg. 2022 10:00

  Dober dan. 
  moja punca je stara 18 let in še ni bila pri ginekologu. Se je že hotela naročiti ampak so ji rekli da so zasedeni in da mora počakati do 19 leta da ji ne bo treba plačati. Je kaj s tem res ali samo malo nategujejo?

  pa še eno vprašanje. Kakšen je odnos ginekologov do IUD kontracepcije tukaj v Sloveniji? Vem da kar sem bral po internetu sem videl da je primeren tudi za najstnice in da ga tudi priporočajo ker potem ni skrbi za jemanje tablet. Kar sem pa slišal v pogovorih z dekleti tukaj v sloveniji pa povedo da se niti nič ne ukvarjajo z različnimi vrstami kontracepcije ampak preprosto predpišejo tabletke. Govorim ja za najstnice. 

  hvala za odgovor

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 17 avg. 2022 12:10

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen,

  vsako dekle od 13. leta dalje ima v Sloveniji pravico do izbranega ginekologa in z urejenim osnovnim in dodatnim zavarovanjem pravico do brezplačnih zdravstvenih storitev. Po 20. letu starosti osnovno zavarovanje krije tudi pravico do odvzemov brisov materničnega vratu v okviru programa ZORA. Maternični vložki so zelo zanesljiva metoda kontracepcije, ki se v Sloveniji vedno bolj uporabljajo, je pa seveda veliko odvisno od posameznega ginekologa, njegovih izkušenj, znanja, prepričanj, ipd...

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Ne

  Nen

  Nen

  Objavljeno: 18 avg. 2022 10:01

  Kaj je res, da še vedno ginekologi pri nas svetujejo maternični vložek šele pri ženskah ki soprvič že rodile? Ker tiste, ki niso potrebujejo manjši in je zato nerodna vstavitev in še bolj boli tudi ...? Je res, da pr tistih ki še niso rodile se ginekologi bojijo tudi zapletov ker je vložek tujek v telesu in je večja verjetnost vnetji, poveč se možnost za prenos spolnih bolezni in vnetje lahko v redkih prmerih vodi tudi v neplodnost? Pa tudi zato je predsodek ker da tabletke lahko takoj prenehaš jemati in se običajno takoj povrne plodnost., pri vložku pa lahko ne čisto takojnič ker je tujek v telesu? Torej, da pri nas zelo neradi predpisujejo vložke mladim puncam? 

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 18 avg. 2022 14:27

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen,

  pri nas so že nekaj let na voljo maternični vložki manjše velikosti, ki so posledično primerni tudi za ženske, ki še niso rodile, imajo pa kljub temu nekateri ginekologi zadržke pred njimi. Verjetnost za vnetje v medenici je največja v prvem mesecu po vstavitvi, ne glede na starost ženske, če je bilo ob vstavitvi prisotno prikrito vnetje v spodnjih rodilih, ki se ob pregledu ne vidi niti ga ženska ne čuti, in se lahko prenese v zgornja rodila. Posebna previdnost je potrebna pri ženskah, ki pogosto menjavajo spolne partnerje, saj s tem obstaja večja verjetnost za kakšno od spolno prenosljivih okužb. Plodnost se po odstranitvi materničnega vložka povrne takoj.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • An

  Anonimnica

  Anonimnica

  Objavljeno: 18 avg. 2022 19:22

  Kako je pa z izbiro ginekologa. Pregledala sem na zzzsju ginekologe ki lahko sprejemajo. Kako jih pa potem lahko kontaktiram, ker ne najdem maila ali pa posameznih telefonskih? Gledam za ginekologe na Leonišču. 

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 22 avg. 2022 09:53

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,
  pridobi si telefonsko številko Leonišča ali spletni obrazec, pa se boš dogovorila.
  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje