Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Pozitivno?

Tema: Razmišljam in imam stališča

 • Po

  Pozt

  Pozt

  Objavljeno: 24 jan. 2023 23:00

  Zasebno sporočilo.

  Zdravo. Opazila sem, da se veliko medijih govori o narcisizmu, osebnostnih motnjah ... In da tudi nekateri iz Hollywooda imajo ali diagnozo ali pa da kažejo navzven kakšne simptome ali pa na sodišču primeri znanih so jih psihologi profilirali s takšnimi značilnostmi. Vem, da edino psiholog ki oceni osebo osebno je sposoben dati diagnozo. 

  Nekateri kritizirajo da se danes preveč na lahko uporablja beseda npr.narcisizem in da je razlika ali nekdo kaže samo določena osebnostna nagnjena ali pa ima že motnjo da je razlika. Nekateri pravijo, da v svetu kapitalizma so narcisistične značilnosti še zaželjene do neke mere. Nekateri pravijo za bullyje v šolah da to ni ok in da imajo takšne značilnosti. Nekateri pravijo da je pač žrtev odgovorna, da se pusti imeti za norca in se ne zna postaviti zase. Da enako je pri zlorabah po internetu. Da nasilnež zazna ranljivost. Je res branje o tem neka uteha za žrtve in nesprejemanje odgovornosti?

  Je tako, da vsak ki ima 5min časa je že strokovnjak za to ali je tega danes več ali se damo bolj prepoznava te motnje? Ali so pa v današnjem času do določene mere takšne značilnosti zaželene in se jih ima za uspešne? 

 • Uredništvo

  Katarina Maučec

  Objavljeno: 26 jan. 2023 09:42

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Včasih, ko mediji poročajo o duševnih motnjah in zvezdniki naznanjajo, da te motnje imajo, imamo res lahko vtis, da je že vsak, ki ima 5 minut časa strokovnjak za te stvari. To seveda ni pravilno. Ni prav, da se besede kot so narcisizem tako sproščeno uporabljajo. Namreč za vsakega, ki zase ali mogoče za druge pravi, da je oz. so narcisi, ne velja, da to dejansko so. Kot si rekla, edino strokovnjak lahko oceni ali gre za te značilnosti oziroma osebnostno motnjo ali ne. Laiki kot so novinarji in zvezdniki pa nimajo ustreznega znanja za postavljanje diagnoz.

  Vsekakor drži, da ločimo med značilnostmi narcisizma in narcistično osebnostno motnjo. Neke značilnosti postanejo osebnostna motnja, ko ustrezajo določenim kriterijem in najpomembneje, kadar vodijo do težav v funkcioniranju posameznika. Če posameznika njegove značilnosti ne motijo in  v njih ne vidi težav, potem ga strokovnjaki ne morejo diagnosticirati z osebnostno motnjo. Zaradi česar ima dejansko narcistično osebnostno motnjo zelo malo ljudi. V kulturi, kjer pa so te značilnosti še sprejete, pa bo posameznik še manj verjetno pomislil, da ga neke njegove lastnosti v življenju ovirajo.

  Res je, da so narcistične značilnosti v kapitalizmu zaželene. Ampak, ali to pomeni, da so te značilnosti dobre in pozitivne? Ne. Značilnosti narcisizma so zelo škodljive v medosebnih odnosih. Na primer, ljudje, katerih partner izraža narcistične značilnosti, imajo lahko občutek, da partnerju za njih ni mar, jim ni mar za njihova čustva, njihova stališča, se počutijo manj pomembni in se počutijo kot da so njihovi dosežki manjvredni. V glavnem se v takem odnosu ne počutijo slišani. Če se vrnem konkretno v kapitalizem. Tudi, če posamezniku z značilnostmi narcisizma v družbi uspe v finančnem smislu, ampak ali je vredno uspeti preko poniževanja, manipulacije in izkoriščanja drugih? Ali je bolje biti takšen vodja, ki upošteva potrebe in želje drugih? Kljub temu da družba lastnosti narcisizma sprejema še ne pomeni, da so dobre, saj odnosi in druge osebe trpijo. Verjetno se strinjaš, da si ne bi želela imeti partnerja, ki je finančno zelo uspešen, tebe pa bi izkoriščal in zanemarjal tvoja čustva. Prav tako se verjetno strinjaš, da ne bi želela delati v podjetju, kjer vodja ni z ničemer zadovoljen in ne ceni tvojega truda, četudi mogoče podjetju takšen odnos prinaša dobiček.

  Sprašuješ, ali je danes res tega več ali pa se te motnje bolj prepoznavajo. Žal nimam dovolj znanja o pojavnosti narcisizma skozi čas. Lahko pa rečem, da v času kapitalizma, kjer se poudarja dobiček in tekmovalnost, pridejo te značilnosti bolj do izraza. V družbah, kjer pa bolj cenijo sodelovalnost, pa se lahko te značilnosti bolj skrijejo, saj če bi jih ljudje izražali ne bi bili sprejeti.

  Praviš, da si zasledila, da nekateri pravijo, da so žrtve krive za stvari, ki so se jim zgodile, saj je nasilnež zaznal njihovo ranljivost. Kljub temu da nasilnež zazna njihovo ranljivost, ne pomeni, da so krive žrtve. Kriv je tisti, ki ranljivost izkoristi. Ko zaznaš, da je oseba v stiski, je vedno na tebi, da se odločiš, kako boš nadaljeval, ali boš osebi pomagal ali pa se jo odločil ponižati. Prepričanje v družbi, da so žrtve krive za to, da so bile zlorabljene je zelo nevarno, škodljivo in zelo napačno.

  Vse dobro!

  Katarina Maučec, dipl. psihologinja (UN)

 • Po

  Pozt

  Pozt

  Objavljeno: 26 jan. 2023 13:23

  Zasledila sem npr.da žrtve posilstva pogosto izhajajo iz družin kjer je zanemarjanje... In se same od sebe torej gredo k nekomu domov ...? Nekdo ki izhaj iz drugačne družine bi jim starši rekli beži stran, takoj, da se ti kaj ne zgodi? Torej, da je vzgoja staršev tukaj?

  Glede partnerja je možno tudi to sem opazila pogosto, da se moški obnaša grdo do ženske ki meni, da si ne zaslužiš spoštovanja (npr.do nezaposlene ženske ...),medtem ko do ženske ki mu je všeč se pa obnaša lepo? In koliko je tukaj vsak sam odgovoren zato, da bo bil spoštovanja vreden v družbi?

  Tudi, če naletiš na takšnega partnerja mu imaš pravico reči da to ni ok, da se obnaša tako do drugih ali pač vsak je odgovoren zase in mu verjeti da neka ženska ki ni zaposlena npr.mu že ni bila všeč in se je pač grdo do nje obnašal, saj do tebe se pa lepo in vsak skrbi zase?

  V šoli sem opazila, da je ogromno bullyinga in v šolah ne naredijo veliko. Opazila sem, da se grupirani na tiste ki jim v šoli gre super in tiste ki jim ne. In da v šoli to še spodbujajo. Velikokrat sem se znašla pod velikim pritiskom koga izbrati ali tega ali onega?

   

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje