Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Potne roke

Tema: Stres in anksioznost, Telesna samopodoba, Zdravje in bolezni

 • Pu

  Punca

  Punca

  Objavljeno: 18 mar. 2022 20:59

  Zdravo. Imam težavo, ker imam vedno v stresnih situacija potne roke. To se dogaja ze od priblizno mojega 7-8 leta. Skratka, odkar sem prisla v OŠ. Zdaj sem stara 14. Neprijetno je, ko se moram s kom rokovat, in mi je nerodno dat roko ker je čisto potna.Še hujsi primer je npr. Ko v šoli plešemo pri glasbi, in potem sem jaz cela živčna in mam potne roke...in je tezko dat nekomu tako roko. Si juj tudi vcasih vbrisem v hlace ampak ne pomaga dosti. Zanima me če obstaja kakšna rešitev za to...in kaj je vzrok tega? 

 • Uredništvo

  Sanja Vulović

  Objavljeno: 27 mar. 2022 22:50

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Prekomernemu potenju rečemo hiperhidroza, pojavlja se lahko samo na določenih delih telesa, lahko pa po vsem telesu. Potenje navadno še dodatno sprožijo stresni dogodki, sicer pa gre v osnovi za neko dedno nagnjenje k prekomernemu potenju in pravega vzroka, zakaj se pri nekomu pojavi v resnici ne poznamo dobro. Verjamem, da je to zate precej neprijetna stvar. Obstaja nekaj zdravil oz. metod zdravljenja, ki so na voljo za zdravljenje hiperhidroze, predpisujejo jih navadno dermatologi. K njemu te lahko napoti izbrani zdravnik, ali pa ga obiščeš samoplačniško. 

  Za začetek pa lahko poskusiš znojenje blažiti z antiperspirantom. Lahko ga kupiš v lekarni ali drogeriji. Morda kakšnega v obliki stika ali pršila, ki ga lahko nosiš s seboj v žepu/torbi in po potrebi čez dan večkrat naneseš na dlani. 

  Srečno in lep pozdrav,

  Sanja Vulović, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje