Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Potenje

Tema: Zdravje in bolezni

 • H

  H

  H

  Objavljeno: 07 sep. 2023 17:02

  Pozdravljeni, jaz imam grozno težavo s potenjem. Ni moteče potenje samo, ampak vonj, ki pride z njim. Redno se tuširam, vedno kadar nanesem deodorant si dvakrat z milom umijem pazduhe. Uporabljala sem že mnogo sredstev za preprečevanje potenja, neprijetnih vonjav in ugotovila, da so bila učinkovita samo tista z aluminijevimi solmi. Prebrala sem, da so te snovi škodljive in rakotvorne in, da je dobro izbrati deodorante, kjer piše 0% aluminijevih soli. Neko obdobje sem menjavala različne naravne deodorante, ki so mi dišali in vse je bilo v redu, dokler se nisem znašla v stresnih situacijah. Takrat mi pa noben deodorant ni pomagal razen teh na katerih piše, da delujejo 48h ali 72h in vsebujejo aluminijeve soli. Tako za športanje in za vsakdan so naravni deodoranti super ampak v šoli pa si ne morem privoščiti, da bi smrdela že po drugi uri zaradi stresa. Ne vem več kaj naj. Grozno mi je, da v telo vnašam nekaj strupenega ampak kaj naj, če mi edino strup pomaga. Zdaj imam na izbiro prijeten vonj in tveganje za raka ali pa smrad in eno tveganje za raka manj. Imate morda kakšen predlog? Hvala že vnaprej

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 11 sep. 2023 10:21

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, H!

  Hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Praviš, da imaš težave s potenjem in predvsem telesnim vonjem, ob tem pa te skrbi, ker zaradi strahu pred škodljivimi učinki ne upaš uporabljati deodorantov z aluminijevimi solmi, ki ti sicer edini pomagajo pri odstranitvi telesnega vonja. 

  Dovoli da te, preden neposredno odgovorim na tvoje vprašanje, opomnim na nekaj zelo pomembnega. Potenje in telesni vonj, ki ga spremlja, sta naša naravna spremljevalca, ki s polno močjo "udarita", ko zakorakamo v puberteto. Ti si sedaj že globoko v puberteti, zato ni nič neobičajnega, da se s tem soočaš. Res je, da se nekateri posamezniki potijo bolj kot drugi in je tudi njihov telesni vonj bolj izrazit, a še zdaleč nisi edina, ki se s tem sooča. Zato je kot prvo pomembno, da to sprejmeš kot del sebe, da se poskusiš čim manj obremenjevati s tem, da "boš nekomu smrdela" in "kaj si bodo mislili o moji higieni", "kaj če med govornim nastopom smrdim in vsi vidijo, da se potim". Pa kaj potem, če vidijo, tudi oni se. Sprejmi to kot del sebe in nič sramotnega, česar bi se morala otepati in vsako minuto dneva poskrbeti, da nihče ne opazi. Seveda je normalno, da si želiš poskrbeti za to, da lepo dišiš, a ne želim, da bi bila s tem po nepotrebnem prekomerno obremenjena. 

  Zdaj pa greva še neposredno na tvoje vprašanje - deodorante in vsebnost aluminijevih soli. Kar opisuješ sama je pričakovano - deodoranti z aluminijevimi solmi so učinkoviti, saj je ravno aluminijeva sol tista ključna učinkovina v deodorantu, ki učinkovito zmanjšuje potenje. Deluje namreč na način, da se raztopi v znoju in tvori gelast čep v izvodilu žlez znojnic, kar za nekaj ur zmanjša količino znoja, ki se izloči na površino kože, s tem pa seveda tudi učinkovito zmanjša telesne vonjave. V "naravnih" deodorantih kot nadomestilo navadno uporabijo alum, ki se nahaja v obliki kristala in naj bi sicer učinkoval podobno. 

  Splet je vir številnih informacij, teorij, predlogov, reklam ... in podobno je tudi na področju rabe deodorantov. Pred leti se je tako pojavila tudi teorija, da so aluminijeve soli v deodorantih povezane s povečanim tveganjem za raka dojke. Že leta 2008 so v znanstveni študiji ta namigovanja ovrgli! izbrskala sem še študijo iz leta 2020 (Scientific Committee on Consumer Safety, 2020, Opinion on the safety of aluminium in cosmetic products), ki je ugotavljala zdravstveno tveganje, vezano na uporabo aluminija v deodorantih, labelah, zobni pasti. Zaključili so, da je uporaba aluminijevih soli v predpisanih koncentracijah (za deodorante v spreju je to 10,60%, za tiste "za mazanje" pa 6,25%) varna in ne predstavlja dodatnih tveganj za zdravje. Več aluminija dobimo v svoje telo drugje, predvsem preko hrane, in ta, dodan v kozmetičnih produktih, naj bi imel le minimalni vpliv na celokupni vnos v telo. S tem seveda ne navajam, da je vnos zdrav, a vedno v življenju se gibamo po meji med nujnostjo in škodljivostjo, dober angleški izraz je "cost benefit" - kako nekaj škodi in kako pomembno je za nas. Če poenostavim za tebe - nobenega problema ne bo in posebnega dodatnega tveganja, če, posebej ko veš, da imaš stresen dan, športno vzgojo, uporabljaš deodorant z aluminijevimi solmi. Dejstvo je, da se v današnjem svetu težko v celoti izogneš vsem škodljivim in rakotvornim stvarem, tudi sicer, in verjemi, da jih na druge načine vnesemo vase VELIKO več kot z deodorantom. :) Zato ne premišljuj preveč in se čim manj obremenjuj glede tega. 

  Če imaš še kakšno vprašanje, pa si vedno dobrodošla, da se vrneš. 

  Lepo te pozdravljam, 

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • H

  H

  H

  Objavljeno: 11 sep. 2023 15:24

  Pozdravljeni, najlepša hvala za tako obširno razlago. Mi je zelo pomagala. 

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje