Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

POSTAVA

Tema: Telesna samopodoba

 • br

  brezimena123

  brezimena123

  Objavljeno: 04 maj 2022 20:54

  Nevem ali je uredu moja postava ucasih mi je usec ucasih ne... nisem suha in kot zelim bit

 • Uredništvo

  Anja Rakovec

  Objavljeno: 06 maj 2022 23:11

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Sprašuješ se, ali je tvoja postava v redu ali ne, ali si dovolj suha itd. Praviš, da si si včasih všeč, včasih pa ne. To se mi zdi popolnoma normalno, saj menim, da imamo vsi dneve, ko se dobro počutimo v svoji koži, in dneve, ko nam nič na sebi ni všeč. Takšni občutki so še bolj pričakovani za dekleta in fante tvoje starosti, saj se v tem obdobju telo hitro in intenzivno spreminja. Poleg tega smo danes vsakodnevno izpostavljeni lepotnim idealom, ki so v resničnem življenju zelo težko dosegljivi ali celo nedosegljivi. Vse to lahko povzroči, da se oseba ne počuti dobro v svojem telesu in ga poskuša spremeniti na različne (bolj ali manj zdrave) načine. 

  Kot verjetno veš, lahko pretirano ukvarjanje s svojo postavo in poskusi spreminjanja postave (npr. hujšanja) pustijo resne posledice na telesnem in duševnem zdravju osebe. Preden se odločiš za hujšanje ali kaj podobnega, bi ti zato svetovala, da se vprašaš naslednja vprašanja: Ali si zdrava? Ti telo dobro služi in ti omogoča, da počneš vse, kar rada počneš? Se večino časa v svojem telesu počutiš dobro? Če si na ta vprašanja odgovorila z "da", verjetno ni razloga, da bi morala shujšati.

  V kolikor pa bi se začela v svojem telesu počutiti zares neprijetno, lahko poskusiš preoblikovati svojo postavo na zdrav način - z bolj zdravim prehranjevanjem in s telovadbo oz. ukvarjanjem z aktivnostmi, ki te veselijo. Pri tem je ključno, da ničesar ne počneš na silo in da ne pretiravaš - da torej poslušaš svoje telo. Pomembno je tudi, da poiščeš nasvete pri strokovnjakih oz. osebah, ki imajo ustrezno znanje o gibanju in prehrani, saj si sicer lahko narediš več škode kot koristi.

  V primeru hujših težav s samopodobo se lahko vedno obrneš na našo svetovalnico po nasvet ali pa si prebereš katerega izmed člankov v rubriki "Moje telo in zdravje".

  Želim ti vse dobro ter veliko ljubezni do sebe in svojega telesa!

  Anja Rakovec, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje