Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

postaja tezko

Tema: Čustva, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Samopodoba/Verjamem vase, Samopoškodbe

 • ka

  katka

  katka

  Objavljeno: 18 jan. 2023 21:40

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Zala Tacol

  Objavljeno: 23 jan. 2023 16:52

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena.

  Hvala, da si svojo stisko ubesedila in jo delila z mano. Iz tvojega zapisa je čutiti, da ti je res težko in prav je, da tega ne zadržuješ v sebi. Ker so takšne težave težke in večplastne, bi ti želela zastaviti nekaj vprašanj. Občutki, ki jih opisuješ, se običajno ne razvijejo kar čez noč, zato me zanima, koliko časa takšno počutje že traja? Kdaj si se začela počutiti težko, obremenjeno in osamljeno? Praviš, da se čez dan pretvarjaš, da je vse v redu in tudi, ko te ljudje vprašajo, kako si, ne poveš iskreno. Si svoje resnične občutke in svojo stisko že komu zaupala? Si se poskusila o svojih občutkih pogovoriti s svetovalno delavko v šoli, osebnim zdravnikom ali kom drugim? V kolikor si, me zanima, kako se je oseba, ki si ji zaupala, odzvala. V kolikor ne, pa me zanima, kaj ti to preprečuje - se ob nikomer ne počutiš dovolj sproščeno, te je strah, da te nihče ne bo zares slišal? Vesela bom, če mi z odgovori na vprašanja pomagaš bolje razumeti svoje doživljanje.   

  Če pomisliš na svoj dan, svoje življenje. Ali lahko izpostaviš vsaj eno stvar, ki te osrečuje? To je lahko nek dogodek, spomin, kakšna dejavnost, trenutek v dnevu, ki se ga veseliš ... nekaj ali nekdo, ob komer se ne pretvarjaš in si iskrena. Predlagam ti, da v trenutkih, ko ti je težko, oporo poiščeš v tem dogodku, spominu, dejavnosti ali osebi. Ko, na primer, premišljuješ o eni izrečeni povedi, poskusi preusmeriti svoje misli na nekaj lepega - spomni se prvega pomladnega sprehoda v naravi, ptičjega petja in prvih pomladnih sončnih žarkov. Kar se da intenzivno si poskusi to priklicati pred oči. Drugo, kar lahko poskusiš, pa je vaja čuječnosti (usmerjanja pozornosti na to, kar je tukaj in sedaj). Ko ti bo težko nekajkrat globoko zajemi sapo in nato v mislih naštej: nekaj, kar v tem trenutku vidiš, nekaj, kar v tem trenutku tipaš, nekaj, kar v tem trenutku vonjaš, nekaj, kar v tem trenutku okušaš ter nekaj, kar v tem trenutku slišiš. Spomni se na to, da si tukaj in sedaj, ne pa v pogovoru ali situaciji, ki se je zgodila pred nekaj dnevi.  

  Včasih nas težave tako prevzamejo, da se nanje že vnaprej pripravimo in jih s tem le še poglobimo. Tako, na primer, že vnaprej razmišljaš "kaj bo, če tudi danes ne bom mogla zaspati" in ko se to res zgodi, ti to povzroči še večjo stisko. Poskusi se s spanjem čim manj obremenjevati. Po večerji si pripravi čaj iz zelišč, ki pomirjajo (npr. kamilica ali sivka), predvajaj si umirjeno glasbo in se pripravi na spanje. Ko boš v postelji, pa se poskušaj čim manj obremenjevati in zgolj leži z zaprtimi očmi - to je dovolj, telo si tudi na ta način nekoliko odpočije.  

  V kolikor presodiš, da z občutji, ki jih opisuješ, ne zmoreš več shajati sama, si poišči strokovno pomoč. Tudi na naši spletni strani najdeš nekaj telefonskih številk, kamor lahko pokličeš in prosiš za nasvet, kako naprej.   Če želiš, mi lahko v odzivu na ta zapis zaupaš še kaj več in nato skupaj raziskujeva dalje.  

  Vse dobro, 

  Zala Tacol, univ. dipl. socialna pedagoginja

 • ka

  katka

  katka

  Objavljeno: 25 jan. 2023 16:35

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Zala Tacol

  Objavljeno: 26 jan. 2023 17:24

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena,

  hvala, da si se ponovno oglasila.

  V težkih trenutkih je pogovor lahko zelo blagodejen, zato ti svetujem, da poskusiš o svojih občutkih spregovoriti še s kom - lahko jih ponovno zaupaš prijatelju, še bolje pa bi bilo, da stopiš do šolske psihologinje. Če ti je neprijetno govoriti, lahko svoje misli tudi zapišeš in nato z zapisom stopiš do šolske psihologinje ter jo prosiš za pomoč. Meniš, da bi to zmogla? Ob tem imej v mislih dejstvo, da je velikokrat najtežji prvi korak iskanja pomoči, ko ti to uspe, boš imela eno "malo" zmago že v žepu.

  Veseli me, da zmoreš v svojem dnevu najti tudi lepe trenutke. Si mogoče poskusila izvesti katero od vaj, ki sem ti jih zapisala v prejšnjem odgovoru? Če ja, me zanima, kako si se ob tem počutila.

  Zapisala si, da te je strah, kako boš zmogla v prihodnosti, če se nekaj zgodi ... Dobro je, da razmišljaš o svoji prihodnosti, še bolje pa bi bilo, če bi o prihodnosti razmišljala pozitivno - kaj pa, če se bo zgodilo nekaj dobrega? Kako bo, ko se boš počutila dovolj sproščeno, da svoje občutke nekomu zaupaš? Kaj je najboljša situacija, ki si jo lahko zamisliš v svoji prihodnosti? Če želiš, lahko svoje misli o lepi prihodnosti preneseš na papir v obliki zapisa, risbe, miselnega vzorca. Stvaritev si nato obesi na vidno mesto (npr. nad pisalno mizo v sobi) in se ozri tja, ko ti bo težko.

  Še vedno pa velja to, kar sem ti zapisala v prvem odgovoru - poskusi biti kar se da prisotna v sedanjem življenju, v trenutku tukaj in sedaj. Ne obremenjuj se z dogodki iz preteklosti in ne razmišljaj preveč o prihodnosti. Osredotoči se na svoje trenutno doživljanje in živi vsak dan posebej - to lepo povzema tudi stari pregovor, ki pravi: "Dovolj je dnevu lastna teža."

  Vse dobro,

  Zala Tacol, univ. dipl. socialna pedagoginja

  Zala Tacol, univ. dipl. socialna pedagoginja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje