Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Porascenost

 • Mi

  Minaa

  Minaa

  Objavljeno: 19 nov. 2022 21:18

  Mogoce ve kdo od zdravnikov... Imam sindrom pcos in tezave s porascenostjo (brada, vrat, trebuh) pa bi si dlake rada odstranila z laserjem, ker zdravila ravno niso v ne vem kaksno pomoc. Je mozno pri meni to narediti na napotnico oz da pac ne placam, ker je bolezensko tako? Me ful mori, psihicno sem precej slabo zaradi tega, nekdo ki tega nima ne bo nikoli razumel. Imam pa 19 let. 

 • Uredništvo

  Katarina Zemljak

  Objavljeno: 23 nov. 2022 04:38

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Žal se preko napotnice, tudi če je vzrok poraščenosti PCOS, laserska odstranjevanja dlak ne da opraviti. Lahko pa te osebna zdravnica ali zdravnik napoti k dermatologu oziroma dermatologinji, da se pogovorita o posebni negi za kožo in možnosith odstranjevanja dlak. Načeloma pa prekomerna poraščenost imenovana hirzutizem izzveni v 6 do 9 mesecih po začetku uspešnega zdravljenja PCOS.

  Srečno!

  Katarina Zemljak, dr. med.

 • Mi

  Minaa

  Minaa

  Objavljeno: 23 nov. 2022 08:02

  Aha, hvala za odgovor. V bistvu ni nekega izboljsanja pa jemljem zdravila ze leto in pol in je rekla endokrinologinja, da se ne da naredit vec nic. Grozno ???? vse skupaj ful vpliva name, ne hodim ven, ne grem na morje, izogibam se ljudem. 

 • Uredništvo

  Katarina Zemljak

  Objavljeno: 23 nov. 2022 14:43

  Odgovor svetovalke:

  Endokrinologi največ pozornosti namenjajo hormonskemu neravnovesju in inzulinski rezistenci, ki ju prinese PCOS. Ginekologi se ukvarjajo z zdravljenjem motenj cikla in morebitne neplodnosti. Dermatologi pa se ukvarjajo s poraščenostjo in aknami, ki lahko tudi spremljajo PCOS. Del zdravljenja so zdravila, pomemben del pa redna telesna vadba in uravnavanje telesne teže. Če sta z endokrinologinjo že izčrpali možnosti zdravljenja oziroma je cilj njenega področja dosežen, ti pa z rezultati glede poraščenosti še nisi zadovoljna, je zagotovo na mestu obisk dermatologa. 

  Poleg zdravljenja in nadzorovanje same bolezni PCOS je pomembno, da se zavedamo tudi psihičnega bremena, ki ga prinaša. Super je, da si prepoznala, da te teži, vsekakor imaš vedno na voljo pomoč tudi psihologov in psihoterapevtov. 

  Vse lepo ti želim!

  Katarina Zemljak, dr. med.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje