Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Pomoč in nasvet

Tema: Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • Ji

  Jinni

  Jinni

  Objavljeno: 27 jul. 2023 11:06

  Pozdravljeni!

  Najprej bi rada povedala, da ste res super in hvala, da nam pomagate. Upam, da bo odgovor čimprej, ker sem kar precej obupana.

   

  Moja težava je sledeča: že dlje časa opažam, da sem napihnjena, imam ta "bloated tummy". Iskreno ne vem od česa bi to lahko bilo, ker ne jem takšnih stvari. Moj edini pomislek je bil, da bi lahko bilo od mleka, saj ga vedno pijem v kavi, s kosmiči, navadni jogurt ipd. Bi lahko bila mogoče laktozna intoleranca? Kje bi se lahko testirala? Res sem obupana in se počutim neverjetno grdo, saj zgleda kot, da sem noseča. Včasih si sploh neupam ven, ker imam v glavi le-to. Občutek imam, da me vsi gledajo in si mislijo kakšna sem. 

  Drugo vprašanje pa je to, da me zanima, kaj točno je "calorie deficit". Nekaj sem brala o tem a še vseeno ne razumem popolno. Rada bi probala s calorie deficitom, tudi zaradi tega bloatinga. Bi mi lahko mogoče bolj po domače povedali, kaj to je in kako naj sestavim jedilnik, da bo vse tako kot mora biti?

  Hvala za vaš čas in pomoč!

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 30 jul. 2023 17:36

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  napenjanje bi lahko bilo posledica laktozne intolerance, običajno se ob večji količini mleka pojavlja tudi driska. Ni pa to edini možni vzrok. Izrazito napenjanje, slabo prebavljeno blato, krče v trebuhu povzroča tudi celiakija – avtoimunska bolezen, ki jo pri nekaterih povzroča gluten v prehrani.

  Sama lahko narediš poskus, da za nekaj časa (vsaj za en teden, še bolje dva) povsem izločiš mleko in mlečne izdelke iz prehrane in napenjanje bi moralo prenehati, če je vzrok laktozna intoleranca. Nikakor pa sama ne poskušaj z dieto brez glutena, saj lahko s tem onemogočiš postavitev zanesljive diagnoze, ki pa je v primeru celiakije zelo pomembna. Pri celiakiji je namreč potrebna stroga doživljenjska dieta, saj je drugače večja možnost nastanka raka, medtem ko pri laktozni intoleranci ni tako usodno, če se ne držiš diete.

  Vsekakor ti priporočam pregled pri osebnem zdravniku/ci.

   "Calorie deficit" pomeni, da poješ manj kalorij kot jih potrebuješ za osnovne življenjske funkcije in aktivnosti. Pri težavah z napenjanjem ti to ne bo prav nič pomagalo.  

  Lep pozdrav

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje