Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

pomoč

Tema: Čustva, Komunikacija, Nasilje, Odnosi v družini

 • ja

  jazverjamem

  jazverjamem

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:50

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Brane But

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:51

  Odgovor svetovalca:

  Dragi fant!

  Najprej se ti oproščam, ker ti nisem mogel prej odgovoriti, v zadnjem času sem imel kar veliko obveznosti. Sem pa v tem času kar večkrat razmišljal o tvojem pisanju, o tebi, tvojih sestricah, tvojih starših, o narušenem odnosu med tvojima staršema, zaradi česar trpi celotna družina. Dogajanje je postalo že nevzdržno in odločil si se, da moraš nekaj storiti, da boš ukrepal, saj tako ne gre več naprej, predvsem zaradi tvojih sestric, ki sta v tem nemočni in zelo trpita, posebno mlajša.

  Ne veš sicer, kaj storiti, o tem tudi sprašuješ, te pa je strah posledic svojega ukrepanja. Zelo te je strah tega koraka, saj se bojiš, da bo usodno vplival na tvojo celotno družino. Bojiš se torej možnih negativnih posledic, najbolj pa tega, da bo družina razpadla in te je strah, kaj bo z vami otroci, kam boste šli.

  Dragi fant, popolnoma se strinjam s tabo, da je dogajanje v vaši družini nevzdržno in da že gre tudi za izvajanje nasilja nad otroki. Ni pa rečeno, da bo imel poskus urejanja odnosov nujno negativne posledice. Treba je poiskati vzroke nevzdržnega dogajanja v vaši družini in jih poskusiti odpraviti. Odnosi med tvojima staršema so narušeni, nista pa jih sama sposobna urediti oziroma ne znata in ne zmoreta razrešiti svojih medsebojnih konfliktov. Ustrezna strokovna pomoč bi jima lahko pri tem pomagala, konflikte odpravila, uredita njun odnos. Če so med njima še pozitivna čustva, bi se lahko njun zakon in s tem družina ohranila, če pa teh ni več, bi pa zakon sicer razpadel, vendar z uvidom obeh, da je to ustrezna rešitev, da je za vse bolje, da se razideta, in tako bi bilo še najmanj negativnih posledic tako zanju kot za vas otroke.

  In zdaj prideva do tvojega vprašanja, kako lahko ti pri tem pomagaš. Naj ti odgovorim, da lahko, in to tako, da obiščeš ustreznega strokovnega delavca/strokovno delavko pristojnega centra za socialno delo in mu/ji poveš o nevzdržnem dogajanju v tvoji družini in o tem, kakšne posledice ima to na vas otroke, predvsem na mlajšo sestrico. Center za socialno delo bo vsekakor nudil ustrezno obravnavo in pomoč.

  Področje nasilja v družini ureja Zakon o preprečevanju nasilja v družini. Zakon opredeljuje več vrst nasilja v družini, med drugim tudi psihično nasilje. Psihično nasilje so ravnanja, s katerimi povzročitelj nasilja pri družinskem članu povzroči strah, ponižanje, občutek manjvrednosti, ogroženosti in druge duševne stiske. Posebnega varstva in skrbi glede nasilja v družini je je deležen mladoletni družinski član (otrok). Otrok je žrtev nasilja tudi, če je prisoten pri izvajanju nasilja nad drugim družinskim članom ali živi v okolju, kjer se nasilje izvaja. Zakon določa, da so organi in organizacije dolžni izvesti vse postopke in ukrepe, ki so potrebni za zaščito žrtve glede na stopnjo njene ogroženosti in zaščito njenih koristi in pri tem zagotoviti spoštovanje integritete žrtve. Če je žrtev nasilja otrok, imajo koristi in pravice otroka prednost pred koristmi in pravicami drugih udeleženk oziroma udeležencev postopka.

  Oglasi se še kaj in sporoči, kako boš ravnal in kako se bo problem reševal.

  Brane But, univ. dipl. psiholog

   
   

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje