Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Pomoč

Tema: Čustva, Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost, Mladi in alkohol, Nasilje, Odnosi v družini, Prehrana in gibanje

 • 03

  0325

  0325

  Objavljeno: 24 avg. 2022 08:11

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Jasna Verčko

  Objavljeno: 24 avg. 2022 14:37

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  prebrala sem tvoje pismo in iz njega razbrala, da ti je trenutno zelo težko. Prav je, da si se odločila nekomu zaupati svoje občutke in poiskati pomoč. Upam, da ti bo moj odgovor pomagal.

  Razumljivo je, da je včasih zahtev preveč in da ti je posledično ob količini dela zmanjkalo časa za študij. Najbolj natančno informacijo o tem, kaj lahko na svoji fakulteti narediš, da bi obdržala status, je, da se obrneš na referat ali na tutorje študente. Morda lahko zaprosiš za podaljšanje statusa študenta, kar je možno storiti iz upravičenih razlogov, med katere spadajo posebne zdravstvene ali socialne okoliščine. Pred tem se pozanimaj, kakšna potrdila zahteva komisija.

  Napisala si, da se je v tvojem odnosu s fantom pojavila težava, in sicer si želi, da bi bila nekoliko bolj pozitivna. Verjamem, da je ob tako težkih okoliščinah, kot se z njimi srečuješ ti, težko ostati zmeraj dobre volje. Nič ni narobe, da se občasno počutiš potrto ali zaskrbljeno. Pomembno je, da fantu svoje počutje pojasniš in ga lepo prosiš, če imaš lahko tisti dan nekoliko več časa zase. Če je vajina zveza vredna truda, se mora naučiti to sprejeti. Ne zdi pa se mi prav, da se zaradi njega spreminjaš in skušaš prisiljeno občutiti pozitivna čustva ali pa prikrivati negativna čustva samo zato, da bi mu ustrezala. Dolgoročno ima lahko takšno vedenje zate in za vajino zvezo slabe posledice. Če pa čutiš, da ti trenutno ni do resne partnerske zveze, prav tako ni potrebe, da zaradi pritiska pričakovanj vztrajaš v odnosu. Pomembno je, da storiš to, kar se ti trenutno zdi zate najbolje.

  Vedenje tvojega očeta je zaskrbljujoče in zanj ti ni treba iskati opravičila ali pa se na situacijo preprosto navaditi, kot si napisala, da stori tvoja mama. Tudi če je pod vplivom alkohola, tvoj oče nima pravice biti do tebe kadarkoli nesramen. Razmisli, ali se lahko kam umakneš, ko ponovno pride do takšne situacije. Kaj pa na to pravi tvoja mama? Si se z njo na samem že poskušala pogovoriti?

  Kar pa se tiče tvoje teže, je ta povsem normalna. Nikakor nisi pretežka. Uravnavanje teže na način, da čez dan ne ješ rednih obrokov, je nevarno. Posledično lahko vodi v neprilagojene vzorce prehranjevanja, ki jih je težko prekiniti ali pa celo v motnje hranjenja. Pogosto so v ozadju želje po vitkosti druge težave: občutenja zelo neprijetnih čustev, pomanjkanje prilagojenih strategij spopadanja, skrhani odnosi z bližnjimi … Pomembno je, da najprej okrepiš svojo samopodobo in se sama sprejmeš takšno, kot si.

  Ker pa opažam, da si trenutno v hudi stiski, ki se lahko še poglobi, v kolikor nimaš redne pomoči, ti predlagam, da osebnega zdravnika zaprosiš za napotnico za psihologa. Psiholog ti bo lahko nudil oporo in s tabo raziskal, kako je prišlo do težav ter kakšni so konstruktivni načini za njihovo reševanje.

  Vesela bom, če se ponovno oglasiš.

  Lepo te pozdravljam,

  Jasna Verčko, mag. psihologije

 • 25

  2503

  2503

  Objavljeno: 25 avg. 2022 09:51

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Jasna Verčko

  Objavljeno: 26 avg. 2022 11:30

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  zelo me veseli, da si se odločila ostati v stiku in da si mi bolj pojasnila tvojo situacijo. Upam, da bova skupaj našli konstruktivno rešitev iz stiske.

  Super je, da si že dogovorjena z referatom in da si preučila možnosti, ki so ti ostale, v kolikor statusa ne bo možno podaljšati. Morda bi bilo dobro pogledati na to situacijo z bolj pozitivnega vidika: situacija ni brezupna, pač pa v vsakem primeru obstaja rešitev, ki se je lahko poslužiš. Referatu pa skušaj čim bolj podrobno pojasniti, zakaj ti ni uspelo študija dokončati in po možnosti predstavi tudi dokazila iz službe: koliko ur si opravila, kakšen je tvoj osebni dohodek, razloge, zakaj si denar nujno potrebovala za preživetje. Upam, da bo komisija do tebe razumevajoča.

  Lepo, da sta se s fantom že iskreno pogovorila, verjamem pa, da ti je zelo neprijetno, ko ugotoviš, da mu s težavo zaupaš. Opazila sem tudi, da o sebi pišeš izjemno negativno, zato sklepam, da pogosto o sebi tudi razmišljaš na tak način. Tvoja samopodoba ni nizka samo na telesnem področju, pač pa tudi na drugih, oz. nasploh. Ne poznam te, lahko pa zagotovo rečem, da imaš prijetne lastnosti, kot so iznajdljivost (kljub študiju ti je uspelo najti službo, ki ti prinaša dohodek) in empatičnost (znaš se postaviti v fantov položaj in te skrbi, kako dojema tvoje vedenje). V kolikor bi se tvoja samopodoba izboljšala, bi se lahko izboljšali tudi tvoji odnosi z drugimi ljudmi. Na tej točki pa menim, da je obisk psihologa povsem koristen zate. Ni treba biti »bolan«, da greš tja. K psihologu lahko pridejo tudi osebe, ki so trenutno v stiski, pa nimajo nobene duševne motnje. Psiholog ti lahko pomaga dojemati sebe v boljši luči, te nauči spopadanja s težavami in nenazadnje, tudi bolje spoznati samo sebe. Tako boš tudi lažje dojela, kakšnega partnerskega odnosa si želiš in kaj lahko partnerju ponudiš v zameno.

  Čeprav pišeš, da med tednom oče ne pije in je situacija boljša, pa je vseeno zate in za tvojo mamo obremenjujoče, da se s tem srečujeta ob koncih tedna. Če se je s tem sprijaznila tvoja mama, ni treba, da se tudi ti. Ker sama ne moreš vplivati na njegova dejanja, je pomembno, da vsaj poskrbiš, da nisi zraven in se takrat umakneš kam drugam. Tako tudi zmanjšaš verjetnost, da bi se z očetom sprla. Tudi za tvoje dobro počutje je pomembno, da se izogibaš okolju, ki ti škoduje.

  Kar pa se tiče motenj hranjenja, ni res, da se razvijejo samo pri osebah z znižano telesno težo. Vzorci, ki jih opisuješ, kot so ekstremne diete npr. z ledenimi kockami, so že primer, ki lahko vodi v dolgoročne težave. Zelo žalostno je prebrati, kako slabo misliš o sebi in da čutiš željo, da bi se poškodovala. Res te spodbujam, da poiščeš pomoč pri psihologu, kot sem ti že napisala prej in najprej izboljšaš odnos, ki ga imaš sama do sebe. Verjamem, da so čakalne dobe zelo dolge, a ravno zato je pomembno, da greš po napotnico čim prej. V vmesnem času pa ti svetujem, da razmisliš, katere pa so tiste lastnosti (ne samo telesne), ki so ti pri sebi všeč? Vsakič, ko boš začutila potrebo, da si pripišeš katero od slabih lastnosti, se spomni na to, kaj je pri tebi pozitivnega. Misliš, da nisi lepa, pa vseeno je v tvoji bližini fant, ki zagotovo ne misli tako in bi bil rad s tabo. To je že eden izmed dokazov, da tvoje negativne misli niso nujno resnične, ni tako?

  Želim ti lep konec tedna in te lepo pozdravljam,

  Jasna Verčko, mag. psihologije

 • 03

  0320

  0320

  Objavljeno: 29 avg. 2022 15:23

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Jasna Verčko

  Objavljeno: 30 avg. 2022 19:17

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  veseli me, da si se spet oglasila in sporočila, kako ti gre. Povratnih informacij smo vselej veseli.

  Lepo je prebrati, da ste z referatom našli ugodno rešitev za tvoj problem in da lahko rečeš, da sta s fantom v redu. Zdi se, da se dogajajo pozitivne stvari, kajne? Seveda ni nič narobe, da se zveza s fantom razvija v počasnejšem tempu. Dobro je, da mu pojasniš, kako se počutiš, saj bo tudi njemu lažje, ko bo vedel, pri čem je, torej zakaj si včasih zadržana. Če mu veliko pomeniš (kar glede na njegov trud sklepam, da ja), se bo potrudil. Za zvezo pa je pomemben obojestranski trud. Verjamem, da te skrbi, a včasih je vredno tvegati, da se lahko zgodijo tudi lepe stvari.

  Res mi je težko, ko preberem, da skoraj v vsakem odstavku napišeš kaj negativnega o sebi, npr. da si fant zasluži boljše ali pa da je tvoje pismo nakladanje. Nič od tega ni res. Ravno zato zelo pozdravljam tvoje razmišljanje, da bi obiskala terapijo. Terapija, ki ni na napotnico, je resda strošek, vendar v kolikor nočeš obiskati psihologa preko napotnice osebnega zdravnika, lahko tudi marsikatera terapija ali podporna skupina pomaga, da se počutiš bolje. Vsak terapevt je zavezan k zaupnosti, zato naj te ne skrbi, da bi se kaj razvedelo, če obiščeš terapijo v stavbi, kjer delaš, če se ti zdijo terapevti in vzdušje prijetni. Če pa ti je preveč nerodno, lahko pogledaš, če obstajajo še kakšne možnosti za terapijo drugje. Pri izbiri terapevta bodi previdna, da je po osnovni izobrazbi zdravnik ali psiholog ter da ima ustrezne kvalifikacije. Razni tečaji, certifikati in terapije, ki obljubljajo takojšnje rešitve, so pogosto osnovani na neznanstvenih spoznanjih, njihova učinkovitost pa ni preverjena. Terapije, vredne zaupanja, so npr. vedenjsko-kognitivna, integrativna, analitična … Dober začetek pa je tudi psihološko svetovanje. Če boš potrebovala pomoč pri izbiri ali pa te bo zanimalo, ali gre za ustrezno terapijo, mi lahko možne alternative, med katerimi se odločaš, napišeš tudi tukaj in ti bom pomagala izbrati. Zaslužiš si pomoč, niti malo ne dvomi o tem!

  Vesela bom, če se spet kdaj oglasiš, zmeraj si dobrodošla.

  Lepo te pozdravljam,

  Jasna Verčko, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje