Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Pomagajte mi

Tema: Ostale duševne stiske, Spanje

 • An

  Anja

  Anja

  Objavljeno: 13 nov. 2023 11:31

  Živijo, imam namreč spalno paralizo ne vem kako si pomagati nemorem se zbudit med spanjem svoje telo ne čutim ne roke ne noge nič nemorem se premikati nemorem govoriti kričati nič okoli sebe slišim moje govoriti ampak jaz nemorem nič narediti strah me je pomagajte mi prosim ???????????????

 • An

  Anja

  Anja

  Objavljeno: 14 nov. 2023 07:49

  Pozabla sem omenjat da sem to doživela še 4× manj kot v enem 1 letu 2× podnevi ko sem šla spat sem slišala moje ko se pogovarjajo pa nisem mogla nič komaj sem se zbudla 2× pa ponoči med spanjem kako naj si pomagam strah me je da bom umrla odgovorite mi čim prej...Hvala za odgovor.Lp 

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 14 nov. 2023 12:58

  Odgovor svetovalca:

  Zdravo!

  Da te najprej pomirim, zaradi spalnih paraliz ne boš umrla. To ni nevarno stanje, je pa lahko zelo neprijetno, sploh če se te epizode pogosto ponavljajo. 
  Žal, specifične terapije za spalne paralize ni. Zelo pomembno je, da na splošno poskušaš izboljšati kvaliteto spanja. Temu rečemo higiena spanja. Več o tem lahko prebereš na internetu. Tukaj je povezava od plakata, ki so ga pripravili v ZD Črnomelj (https://zd-crnomelj.si/wp-content/uploads/2020/05/Higiena-spanja.pdf). V glavnem gre za to, da vzpostaviš zdrav ritem spanja, s čimer naj bi se frekvenca spalnih paraliz zmanjšala. 
  Dobro bi bilo, da opraviš pregled tudi pri osebnem zdraviku, ki te lahko potem napoti k nevrologu ali psihiatru, saj se spalne paralize bolj pogosto pojavljajo pri določenih nevroloških in duševnih motnjah. Zato je pomembno izključiti, da ne gre za kaj od tega. 
  Možna je tudi psihoterapija, najbolje vedenjsko-kognitivna terapija. Je pa najlažje dostopna samoplačniško, če si to lahko privoščiš. Sicer lahko poskusiš v najbližjem Centru za druševno zdravje otrok in mladostnikov, kjer je lahko kakšen psihoterapevt, ki te lahko vzame v terapijo, za katero ne boš rabila plačevati. 

  Vsekakor je najbolj pomembno to, da se zavedaš, da ne glede na to, kako neprijetne so te paralize, da se ti zagotovo ne bo nič hudega zgodilo. Tudi če se še kdaj ponovi paraliza, poskušaj ostati umirjena, ponavljaj si v sebi, da bo minilo in da se ne bo nič hudega zgodilo. Paraliza vedno mine sama od sebe v nekaj minutah. 

  Upam, da boš uspela obvladati to težavo!

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • An

  Anja

  Anja

  Objavljeno: 14 nov. 2023 17:59

  Hvala za odgovor...Lp

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje