Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Pegice

Tema: Zdravje in bolezni

 • An

  Annaaaao

  Annaaaao

  Objavljeno: 31 avg. 2023 13:54

  Imam pegice. Imam takšno kožo, da če sem na soncu brez kreme za sončenje me hitro opeče sonce in dobim pegice in lepotna znamenja. Vem, da so pegice in znamenja večje tveganje za razvoj kožnega raka. Zanima me, kako lahko vem, kdaj je kakšno znamenje sumljivo in kdaj je znamenje normalno? Vem, da so lahko povsem normalna, ampak pri nekaterih se je izkazalo, da povsem običajna pega je bila lahko tudi kaj drugega. 

 • Uredništvo

  Anita Jagrič Friškovec

  Objavljeno: 01 sep. 2023 15:15

  Odgovor svetovalke:

  V resnici pege in obstoječa znamenja ne predstavljajo tveganja za raka, res pa je, da je običajno pri pegastih ljudeh tudi koža svetlejša in torej bolj občutljiva na UV. 
  Tveganje predstavlja izpostavljenost sončnim žarkom, predvsem med 11. in 16. uro. Do 25. leta kožnega raka praktično ni. 

  Vsako znamenje, ki se na hitro zelo poveča, ki spontano krvavi, ki je modrikasto, boleče ipd, je potrebno pokazati zdravniku. 

  Lep pozdrav,

  Anita Jagrič Friškovec, dr. med., specialistka šolske in urgentne medicine

 • Na

  Nadiii

  Nadiii

  Objavljeno: 01 sep. 2023 15:56

  Hejj, tudi jaz sem zelo svetle kože in imam pegice, ti zelo priporočam mazanje s sončno kremo, ko je sonce močno. Sem pa na internetu izbrskala kakšna so sumljiva znamenja. Tu je nekaj primerov, sicer pa lahko tudi sama preveriš, če se ti bo zdelo, da se tvoje znamenje ne ujema s temi:  https://diagnostika-clarus.si/aktualno/20/znamenja_in_kozni_izrastki_9_nevarnih_znakov/

  Lep pozdrav

  :-D

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje