Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

PCOS in kontracepcijske tablete

Tema: Spolno zdravje, Telesno dozorevanje

 • PC

  PCOS

  PCOS

  Objavljeno: 13 sep. 2022 23:00

  Spoštovani,

  pred slabim tednom sem bila na pregledu pri ginekologu. Predstavila sem mu svojo težavo in sicer ta je: pred 4imi leti so mi definirali sindrom policističnih jajčnikov, saj sem imela menstruacije daljše od 18 dni itd. In kot rešitev so mi predlagali jemanje kontracepcijskih tablet. Sama bi jih želela prenehati jemati, saj sem slišala, da te povzročijo možnost še težje zanositve kot je sedaj. Ko sem to ginekologu povedala, je rekel da to ni res in da naj jih jemljem še naprej, če želim imeti redne menstruacije in urejen hormonski sistem. 
  Sama sem sedaj v precepu, saj bi želela prenehati jemati kontracepcijske tablete, hkrati pa bi želela da imam dokaj redne menstruacije, saj tisto obdobje ko sem jih imela kar po 18 dni je bilo katastrofalno. Prosim vas za vaše mnenje - kaj mi predlagate, naj jih še naprej jemljem ali jih preneham? 

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 14 sep. 2022 18:05

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  dokler jemlješ kontracepcijske tabletke, bodo tvoje mesečne krvavitve urejene; po prenehanju jemanja bi bilo ob policističnih jajčnikih pričakovano, da bi menstruacije ponovno postale neredne. Vsekakor so tabletke dobra metoda izbora za ureditev ciklusov, dokler nimaš namena zanositi, in ne zmanjšujejo plodnosti- plodnost se po prenehanju jemanja povrne takoj.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje