Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Overdose in posledice

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Zdravje in bolezni

 • Ža

  Žan7326

  Žan7326

  Objavljeno: 25 mar. 2022 00:26

  Pozdrav!

  Imam nekaj vprašanj, ki se bodo morda zdela zaskrbljujoča, a osebno nimam plana storiti ničesar slabega, samo zanima me kako to poteka, če kdo kaj takega naredi.

  Torej recimo, da nekdo jemlje predpisano zdravilo Ritalin po potrebi. Če se ta oseba odloči zlorabiti zdravilo, koliko je preveč? Naprimer - bi nek najstnik ob 80mg Ritalina čutil lažje posledice, imel velike težave ali celo resno ogrožal svoje življenje? Če bi vzel naprimer 'samo' 50mg, ali bi bilo to enako nevarno, ali bi bile posledice čisto drugačne in bolj blage? Po koliko zaužitega zdravila Ritalin je zadeva dovolj resna, da se pokliče reševalce? In pa kolikšna je razlika, če pokličeš takoj ali po nekaj časa?

  Konkreten primer (za lažjo predstavo):

  Najstnik (okoli 17 let) je ob hudem vznemirjenju zaužil npr. 60mg Ritalina. Približno 10 minut po tem se je zavedal kaj je storil in iz strahu poklical klicni center in jim objasnil situacijo. Ali je situacija sploh dovolj resna za reševalce oz. je nujna pomoč obvezna? V primeru, da pridejo reševalci, kaj storijo? Ga peljejo v bolnico, mu dajo kakšna zdravila, je kakšen določen postopek dogajanja? In če ga odpeljejo v bolnišnico, kaj se zgodi tam? Če je bil to poskus samomora, ali mora biti najstnik hospitaliziran na oddelku za pedopsihiatrijo? Mu zdravila (v tem primeru Ritalin) odvzamejo in jih ne sme več jemati? Kaj, če trdi, da je bila celotna situacija grozna napaka, da jo obžaluje in da se ne bo ponovilo? Ali ga v tem primeru spustijo brez posledic, obdrži svoja zdravila in gre normalno nazaj v svoje vsakdanje življenje? Razumem, da se v takih situacijah priporočajo redni obiski psihologa ali psihijatra, kar se mi zdi prav. Samo zanima me, kaj drugega se poleg tega zgodi.

  Se opravičujem, če sem šel preveč v detajle, a tako najlažje opišem svoje vprašanje. Poznam podoben primer in me zanima, kako te stvari potekajo za 'paciente'. Najlepša hvala že vnaprej, vesel sem, da obstaja stran, kamor se mladi lahko obrnejo ob težkih trenutkih oz. kadarkoli imajo kakšno tako vprašanje. Lep dan!

 • Uredništvo

  Anita Jagrič Friškovec

  Objavljeno: 25 mar. 2022 10:09

  Odgovor svetovalke:

  Vprašanje je zelo težko. Upam, da res nisi v težavah.

  Žal je na vprašanja nemogoče odgovoriti, saj smo vsak posebej malo drugačni. Zastrupitve obravnava urgenta služba, postopki so utečeni, o njih odloča zdravnik individualno. Zelo verjetno bi bil tak mladostnik hospitaliziran na enem od pedopsihiatričnih oddelkov, odločitev o nadaljevanju terapije bi bila v rokah terapevta.

  Anita Jagrič Friškovec, dr. med., specialistka šolske in urgentne medicine

 • Ne

  Nekdo78

  Nekdo78

  Objavljeno: 30 mar. 2022 16:16

  Kadarkoli je poskus samomara in prides v bolnico gres na pedo psihjatrijo tam se ti ne zgodi nic hudega ampak spoznas polno otrok s podaobnimi ali drugacnimi tezavami vsekakor ga nebi kr spustili domol kot da se ni nic zgodilo razen ce starsi podpišejo sli pa bi bila nesreča nevem zmeda s tabletami smpak jim to zelo tezko dopoves

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje