Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Osteoporoza in anoreksija

Tema: Čustva, Motnje hranjenja, Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • re

  rea2

  rea2

  Objavljeno: 07 mar. 2024 06:48

  Zdravo, imam anoreksijo. Skrbi me, da bi dobila osteoporozo in bi prosila za nasvete kaj naj jem, da pridobim kalcij (mislm, da je kalcij?) in koliko ga moram na dan pojesti, da preprečim to bolezen in da imam normalno kostno gostoto. Kam se lahko obrnem, da mi zmerijo to kostno gostoto, res me skrbi in bi rada šla na pregled. Jaz imam že tako krhte kosti in je strah še toliko bolj prisoten. Zaenkrat se ne odločam za zdravljenje anoreksije, zato komentarji kot so "jej" "posvetuj se z zdravnikom" niso na mestu. Hodim k psihoterapevtu in psihiatru in zaenkrat mi je dovolj, da govorim o svojih drugih težavah. Za anoreksijo pa še nisem na točki, kjer bi hotela kaj izboljšati oz začeti jest.   Prosim za konkretne nasvete katera živila in koliko na dan moram pojesti, da preprečim to bolezen. In to je neozdravljiva bolezen? Ampak če ti začneš normalno jesti in vse, zakaj se ne izboljša? No hvala za vse odgovore, ki jih boste dali pa upam, da boste res odgovorili na konkretna vprašanja in me ne silili, da začnem jesti, saj s tem ne bom dobila nič informacij. 

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 12 mar. 2024 09:13

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, draga obiskovalka spletne strani.

  Zahvaljujem se ti za vprašanje. Veseli me, da se o anoreksiji odprto pogovarjaš. In da se zavedaš pasti, ki jih bolezen prinaša.

  Res je, osteoporoza je zahtevna, a ne neozdravljiva bolezen. Najbolje bo, da se v najbližji bolnišnici naročiš v ordinacijo za merjenje kostne gostote. Gre za specialno slikanje, ki ni boleče in ki da odgovor, če so tvoje kosti dovolj goste. Če je torej v kosteh dovolj mineralov, ki dajejo mostem dovolj čvrstosti, opore celemu telesu in odpornost ob morebitnih poškodbah.   Za ohranjanje čvrstosti kosti je pomembno dvoje: primerna prehrana ter redno gibanje. Glede prehrane sta pomembna zlasti kalcij, fosfor ter vitamin D. Kalcij in fosfor najdemo v kravjem mleku, skuti, siru, jogurtih ter v zeleni zelenjavi: solata, radič, regrat, motovilec, blitva, špinača, vse vrste zelja, ohrovti... D vitamin zaužijemo z maščobami in dobimo od sonca - nastaja v naši koži po sončenju.   Koliko kakšne od naštete hrane potrebuje tvoje telo, je odvisno od tvoje starosti, teže, višine, telesne dejavnosti. Zelo splošna norma je tale: vsak dan 2 dl mleka ali jogurta, 10 dag skute ali 5 dag sira, en krožnik solate ali porcija špinače. Maščoba, ki bo nudila D vitamin, je recimo oljčno olje, 2 žlici dnevno in maslo, po 20 gramov vsak dan. Pa seveda gibanje na zraku, da te dosežejo sončni žarki - tudi v oblačnem vremenu so - vsaj urico dnevno.   Veš, kar boš pojedla, bo težko težko vgradilo v kosti, če te ne bodo obremenjene. S težo in s pritiskom na podlago, ki jo kosti čutijo, ko hodimo, skačemo, dvigamonosimo bremena, poganjamo pedala, mečemo žogo... Tako da migaj, migaj in opažaj napredek.   Zanima te, kdaj lahko opaziš izboljšanje. Vsekakor po dolgem času - na pteizkušnji bo tvoja potrpežljivost. Telo, ki mu je bila odtegnjena hrana, ti ne zaupa več. Dolgo traja, da ti bo spet. Koliko? Navadno toliko (let), kolikor dolgo je bilo prikrajšano, goljufano in vrženo v zanj nemogoče- krizne razmere. Če je anoreksija traja tri leta, si telo šele po treh letih zdravega življenja spet opomore.   Želim ti vztrajnosti in modrosti, da vzljubiš svoje telo.

  Le pogumno naprej,

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje