Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Odvecna koza

Tema: Prehrana in gibanje

 • Ri

  Riba

  Riba

  Objavljeno: 24 jul. 2023 07:15

  Mene pa zanima kako je z odstranjevanjem odvecne koze? Denarja za to nimam. Razmisljam, da bi shujsala, imam dobrih 50kg prevec, ampak vem da bo koza ostala. Imam sploh kake sanse, da se to potem odstrani brezplacno? Imam pri tej tezi na voljo tudi kake brezplacne pomoci v smislu trenerjev ali dietetikov, ali moram vse sama? Razmisljala sem, da bi za nekaj ur imela trenerja v fitnesu, ma nisem se prepricana, ker financno ne znese, starsi pa ne bi prispevali. Ampak res si zelim izgubiti teh 50 kg ali se kaj vec celo. 

 • Ar

  Arči

  Arči

  Objavljeno: 24 jul. 2023 10:11

  Če je medicinsko utemeljeno stroški odstranjevanja odvečne kože gredo v breme zdravstvenega zavarovanja. O tem odloči najprej tvoj osebni zdravnik in nato na prvi stopnji imenovani zdravnik ZZZS.

  Vendar je pri odstranjevanju kože potrebno biti previden. Odstranjena koža se ne obnovi zato lahko nastanejo zelo resni zdravstveni zapleti, če se boš ponovno zredila. Kože namreč ne bo "dovolj", torej preostala koža bo sicer še nekoliko elastična, vendar ne več dovolj, če se boč ponovno zredila. Sicer pa ti bo več o tem povedal zdravnik, posvetuj se najprej z njim. Preden se lotiš odstranjevanja kože. In na kakšen način.

    

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 25 jul. 2023 13:29

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  če imaš res 50 odvečnih kilogramov, je prav, da se lotiš hujšanja. Toliko odvečne teže lahko predstavlja resne zdravstvene zaplete, mnogo hujše kot odvečna koža, ki bo morda ostala. S tem se boš ukvarjala kasneje, če bo sploh potrebno. Ker si še mlada, se bo tudi koža, vsaj delno skrčila.

  Za hujšanje ti pripada brezplačna pomoč. Tvoja osebni/a zdravnik/ica te bo napotila v center za krepitev zdravja, ki deluje v vseh večjih zdravstvenih domovih. Tam imajo brezplačne zdravstveno-vzgojene delavnice o zdravi prehrani, hujšanju, gibanju…  

  Lahko se seveda vključiš tudi v fitnes, kar pa ni brezplačno. Cenejše kot osebni trener je vključitev v skupinsko vadbo, ki te tudi lahko dobro motivira.

  Uspešno hujšanje ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje