Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Obsesija

Tema: Čustva, Ljubezen in zaljubljenost, Nasilje, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Samopodoba/Verjamem vase, Spolna usmerjenost in identiteta

 • an

  anthropocene

  anthropocene

  Objavljeno: 10 sep. 2022 19:25

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Jasna Verčko

  Objavljeno: 12 sep. 2022 16:06

  Odgovor svetovalke:

  Dragi Najstnik,

  hvala, da si nam zaupal svojo težko zgodbo. Verjamem, da si moral za to zbrati precej poguma. Prav je, da si se odločil, da nekomu poveš, kaj se je zgodilo. Upam, da ti bo moj odgovor v pomoč.

  Najprej naj povem, da je super, da ti je uspelo dvigniti lastno samopodobo kljub stresu, nesprejetosti s strani vrstnikov v osnovni šoli in socialni anksioznosti. Tak dosežek ni kar tako in lahko si ponosen nase, ker odraščaš v samozavestnega in trdnega posameznika.

  Verjamem, da je bil odnos in sami dogodki z osebo, ki si jo spoznal v srednji šoli, zate pretresljiva izkušnja. Razumljivo je, da si si želel romantičnega odnosa, v katerem bi se počutil sprejetega in razumljenega in kjer bi lahko tudi dobil prve izkušnje s spolnostjo. Vendar lahko glede na prebrano trdim, da si bil v svoji ranljivosti in želji po dobrem odnosu grdo izkoriščen za potrebe nekoga drugega, nekoga, ki bi ti moral stati ob strani. Izjemno mi je žal, da se ti je to zgodilo. Dogodek je pravzaprav kaznivo dejanje in bi ga lahko, če ne celo moral prijaviti. Tudi manipulacija in ponujanje alkohola ter drugih substanc prispeva k temu, da storiš nekaj, česar si ne želiš. Tako da, ne, nikakor nisi sam kriv, ker nisi dovolj jasno povedal, da si tega ne želiš. Prav tako sem razbrala, da tudi privolil nisi, kar je jasen znak, da te je oseba silila v dejanja, ki so primarno v njeno korist (in v tvojo škodo). Druga oseba mora vselej spoštovati osebne meje in če se nekje ne počutiš več dovolj udobno, da bi naredil naslednji korak, je treba to upoštevati. V kolikor te dogodek še zmeraj pesti in se ti zdi, da vpliva na tvoje sedanje življenje, predlagam, da poiščeš pomoč pri psihologu. Prav tako ti svetujem, da dogodek zaupaš še nekomu v svoji bližini, za katerega veš, da ti bo v oporo in ne bo izdal tvojega zaupanja. Nisem namreč razbrala, ali si svoji najboljši prijateljici potem povedal celotno zgodbo ali le pozitivne plati vajinega odnosa. Razmisli tudi o tem, ali si pripravljen to osebo prijaviti, saj je razvidno, da je šlo za zlorabo.

  Napisal si, da te sicer ne skrbi preveč, kaj piše ta fant iz 1. letnika o tebi, pa vendar je zagotovo neprijetno, če ne že težko, da se nekdo po tem, kar se ti je zgodilo, iz tebe še norčuje. Tudi če pride takšna stvar v javnost, jo imaš pravico prijaviti. Nihče te nima pravice blatiti in o tebi govoriti grdih stvari. Do takrat pa se skušaj tem osebam izogniti, če je to mogoče.

  Ohranjaj pozitivne odnose s prijateljicami, saj so takšni odnosi zelo dragoceni. V prihodnje pa začenjaj romantične odnose z osebami, ki jih najprej dobro spoznaš. Nič ni narobe, če si bolj sramežljiv in zadržan ter želiš, da se odnos razvija bolj počasi. Prepoznaj, kje so tvoje meje in jih ne prečkaj, če nisi prepričan, da si tega želiš. Če te ima druga oseba iskreno rada, bo meje spoštovala in te ne bo silila v stvari, ob katerih ti ni prijetno.

  V kolikor nam želiš zaupati še kaj, si dobrodošel.

  Prijazen pozdrav,

  Jasna Verčko, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje