Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Obrvi

Tema: Zdravje in bolezni

 • B

  B

  B

  Objavljeno: 14 jul. 2023 17:16

  Pozdravljeni. Imam težavo in sicer, da sem si med oblikovanjem obrvi en del obrvi preveč populila. Zdaj me zelo skrbi, ker je že nekaj časa od tega pa imam občutek, da še kar ni zraslo nazaj. Obrvi si zdaj več ne oblikujem. Me pa velikokrat spravljajo ob živce, ker so črne kot oglje in se vse nepravilnosti še toliko bolj vidijo. Jezi me tudi, da se mi zdi, da leva in desna obrv nista simetrični. Rada bi še omenila, da sem z urejanjem obrvi pričela šele lani, tako, da mislim, da v enem letu ne bi mogla povzročiti trajne škode. Želim si samo, da bi imela lepe ženske obrvi, ne pa, da moje kar naprej rastejo v dolžino in se potem nakodrajo ker so predolge in potem, ko jih postrižem so špičaste. Vesela bom kakršnega koli nasveta ali lastne izkušnje. Lep dan

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 18 jul. 2023 09:47

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, B!

  Hvala, da si se s svojo težavo, vezano na obrvi in njihovo oblikovanje, obrnila na nas. Priznam, da kot zdravnica nisem strokovnjakinja za obrvi in njihovo oblikovanje, ti bom pa vseeno poskusila dati kakšen nasvet. 

  Večinoma obrvi, ko jih populimo, zrastejo nazaj, je pa res, da lahko traja nekaj časa, preden se povrnejo v celoti v obliko, kot so jo imele pred puljenjem. Če so bile preveč populjene (kot očitno v tvojem primeru) lahko pride začasno do njihovega razredčenja in celo povečanega izpadanja, a vendar se obrvi v večini primerov kmalu prično obnavljati. V literaturi sem zasledila, da naj bi v povprečju njihova regeneracija trajala 4 do 8 tednov, a se lahko ta čas močno razlikuje med posamezniki. Nisi navedla, koliko časa je že minilo od tega, ko si si obrvi preveč populila, a verjamem, da se bodo tudi v tvojem primeru obrvi povrnile. Obstaja sicer možnost, da ob prekomernem in pogostem puljenju obrvi okvarimo njihove folikle in tako preprečimo njihovo ponovno rast, a kot si navedla, to počneš šele kratek čas, zato dvomim, da bi v tem času pri tebi lahko že prišlo do njihovega trajnega uničenja. 

  Kljub temu pa se to lahko zgodi, če boš s takšnim neustreznim puljenjem obrvi nadaljevala, zato si storila prav, da si s tem prenehala. Rada bi ti svetovala, da je najbolje, da obrvim pustiš, da so takšne, kot so, a iz tvoje zapisa razumem, da te motijo, obremenjujejo in bi zato želela nekaj v povezavi z njimi ukreniti. Na spletu je sicer mogoče zaslediti kar nekaj nasvetov, kako jih "ukrotiti", kako jih ustezno puliti (npr. po kopanju, zvečer, da se do zjutraj pomiri rdečica, s kvalitetno pinceto, ki ne trga dlak, v smeri rasti dlake, obstajajo triki za ustrezno obliko itd. - verjamem, da znaš podrobnejše nasvete poiskati na spletu tudi sama), a bi ti sama morda predlagala, da v primeru, da te obrvi res tako motijo, raje (vsaj za začetek) poiščeš strokovno pomoč v kakšnem salonu. Tam ti bodo znali tvoje obrvi najbolje oblikovati, te morda tudi podučiti, kako za njih skrbeti sama in nato ohranjati njihovo obliko in rešiti tvoj "manjko obrvi", ki si si ga povzročila, ter te izobraziti na način, da si ne boš škodila tudi v prihodnje. 

  Žal več strokovnega znanja s tega področja nimam, upam pa, da sem ti s podanim odgovorom uspela vsaj malo pomagati pri nadaljnjih odločitvah. 

  Lepo te pozdravljam,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • B

  B

  B

  Objavljeno: 18 jul. 2023 19:24

  Pozdravljeni, najlepša hvala za odgovor. Mi je zelo pomagal. Lep dan še naprej

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje