Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Obremenjevanje s težo

Tema: Motnje hranjenja, Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • so

  somebody

  somebody

  Objavljeno: 20 avg. 2023 19:52

  Zdravo!
   Visoka sem 157cm in trenutno tehtam okoli 65kg. Počutim se grozno. Neprestalno se obremenjujem s tem, da moram shujašati, da zgledam grozno, debelo, da vsak ko me bo pogledal si bo mislil "o tota pa se je zredila". Ne hodim več ven. Niti se mi nikamor neda. Vedno si mislim " ko bom shujšala pa bom to pa to". Jaz pa nemorem izgubiti teže. Drugace sem zaj že 2x pred poletjem zdravo shujšala, se ukvarjala redno s fitnesom (pac mam pojma kak se zdravo hujša). Zdaj pa vsak teden začnem z ponovno s kaloričnim deficitlm in športanjem (tek, fitnes, hoja) in zdržim 3-5 dni pol pa napadem sladkarije, nezdravo hrano in se prenajem, tak da me boli trebuh. Zatem se počutim obupno, 20x bolj grozno. Začnem jokati in razmišlati kak bom spet začela hujšat brez teh prekinitev. Ampak se vedno ponavla, že pol leta. S tem pa je vedno slabše, ker mam vedno več kil. Drugače pa sem se že pri 60 kilami (ceprav je bla to ful vrejo teza in vem da sem zgledala dosti boljse kot zaj) pocutla predebelo, celo ko sem mela 58kil sem bla v glavi prepričana da jih je še vedno preveč. Zaj pa sem tak obupna... kaj bi mi svetovali da se osvobodim prenajedanje in tega stresa?

 • Uredništvo

  Alenka Hafner

  Objavljeno: 28 avg. 2023 08:18

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  zdi se mi, da si v precejšnji stiski glede svoje telesne teže in da ti ukvarjanje z njo jemlje vse preveč časa. Seveda je telesna teža pomembna, ni pa edina in najpomembnejša stvar v življenju, predvsem pa ne stvar, ki ključno vpliva na počutje in obnašanje človeka.

  Za začetek ti svetujem normalno prehranjevanje s 4-5 obroki dnevno in redno telesno dejavnost ter izogibanje prepogostemu tehtanju. To naj spremlja tudi druženje s prijatelji ali pa kakšna druga vrsta zabave (kakšen koncert, branje, obisk kina ali gledališča,…), skratka nekaj kar te veseli in sprošča.

  Svetovala bi ti tudi kakšen pogovor s strokovnjakom - v zdravstvenih domovih in nevladnih organizacijah so zdaj na voljo zelo različni programi pomoči, tudi obvladovanja stresa. Za bolj podrobne informacije pa bi potrebovala podatek o tvoji starosti, v vmesnem času pa vam bo morda v lahko v pomoč priročnik Kaj lahko naredim, da mi bo lažje (https://live.editiondigital.com/e/221cpgqsc/prirocnik-kaj-lahko-naredim-da-mi-bo-lazje#!razumevanje-misli-dozivljanja-custev-in-vedenja).

  Lep pozdrav,

  Alenka Hafner, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje