Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Obrazz

Tema: Telesna samopodoba

 • Ja

  Ja

  Ja

  Objavljeno: 24 avg. 2023 11:08

  Zdravo zanima me kako lahko zgubim face fat (podbradek) saj sem zelo debela v obraz ampak v telesu sem pa suha in nocem zacet hujsat kr bom potem postala presuha,imam res zabuhlen obraz in imam podbradek kako lahko dobim jawline inse zgubim tega

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 24 avg. 2023 14:07

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  veseli me, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Podbradek, strokovno je submentalno maščevje (maščevje pod brado), je "lepotna težava" s katero se srečuje veliko deklet in žensk. Vzrokov, zakaj nastane, je več. Nekaj prstov ima vmes nedvomno tudi genetika, na kar žal nimaš nobenega vpliva (ima izrazitejši podbradek morda tudi mama, teta, kdo drug v družini?). Vseeno pa nekaj možnosti vpliva imaš. 

  Če vprašaš internet, ti bo kot elegantno možnost kar hitro podal lepotno operacijo. Verjamem, da besed tukaj ni potrebno izgubljati, saj obe veva, da pri tvojih letih to ne pride v poštev, prav tako pa ni smiselna opcija niti v prihodnosti - naravna lepota je pač najlepša!

  Druga opcija, ki zahteva več napora in discipline, je telovadba. Tako kot lahko natreniraš trebušne mišice, lahko tudi čeljustne. Že "stric Google" poda kar nekaj priporočil za treniranje obraznih mišic, sama pa bi ti predlagala, da se morda, če si tega res želiš, za pomoč obrneš še na kakšnega strokovnjaka (sama žal izkušenj s tega področja nimam in ti tudi ne morem strokovno svetovati), ki bi ti pokazal ustrezne vaje za čeljust.

  Nekaj vpliva na podbradek naj bi imela tudi drža  - poskrbi, da boš čim bolj zravnana in pokončna. Slabo naj bi na nastanek podbradka vplivalo prekomerno sklanjanje glave, ki je v sodobnem svetu pogosto vezano na uporabo mobilnih telefonov - tudi tu razmisli, če veliko uporabljaš telefon in v kakšni drži si večino časa (prekomerna raba telefona pa veva, da ima še številne druge neželene vplive). 

  Z navedenimi ukrepi in redno vadbo mišic čeljusti boš nekaj sigurno lahko storila, a v celoti se podbradka verjetno ne boš mogla znebiti. A nič ne de - ljudje smo si različni, nekaterim se maščoba nabira okoli trebuha, drugim na zadnjici, tebi očitno pod brado. Praviš, da si sicer suha in lepe postave - pomisli, veliko deklet bi verjetno z veseljem menjalo s tabo, da bi se jim maščoba nabirala le pod brado in ne na stegnih in zadnjici. ;) Izredno pomemben del skrbi za svoje telo je tako tudi to, da ga sprejmemo takšnega kot je, tudi s kakšno maščobno oblogico več.  Ideali, ki jih vidimo na spletnih omrežjih, v revijah, so zgolj to, ideali, v resničnem življenju pa se vsak "bori" s kakšno "lepotno pomanjkljivostjo", ki jo moramo sprejeti za svojo, da se lahko v svojem telesu dobro počutimo.

  Če imaš še kakšno vprašanje, si vedno vabljena, da se vrneš. :)

  Lep preostanek poletnih dni in veliko ljubezni do sebe in tvojega telesa ti želim, 

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje