Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Občutek imam, da moje mnenje ginekologu ni pomembno.

Tema: Prehrana in gibanje, Spolno zdravje, Telesno dozorevanje, Zdravje in bolezni

 • ob

  obmolklaKukavica

  obmolklaKukavica

  Objavljeno: 05 dec. 2022 14:02

  Lep pozdrav. Naj začnem s tem, da sem dan pred desetim rojstnim dnevom dobila prvo menstruacijo. Od takrat naprej je moje življenje vsake toliko časa neznosno. Grozne bolečine, močni krči (vtisnjen v moj spomin je dogodek, ko me je mama objemala ko sem bila stara 11 let ob treh zjutraj na noč pred šolo, ker me je tako bolelo in sem se lahko le tresla in jokala dokler nisem eventualno zaspala), veliko veliko krvavitve (morala sem celo nositi inkontinenčne hlačke) ter grozni simptomi PMS. Da sploh ne omenjam, da je menstruacija pri meni včasih trajajoča 5 dni po 8 mesecih brez, ali pa traja po 10 dni.

  Končno sva z mamo dosegli, da sem šla na različne preglede. Po pregledu z ultrazvokom, sem bila diagnosticirana z ''Pecijevim sindromom'' oz. sindromom policističnih jajčnikov. Po mesecu dni sem končno dobila zdravila za 2 meseca, ki naj bi po tem sprožila menstruacijo, saj je že 8 mesecev nisem imela. Tako je tudi bilo. Zdravila so odlično delovala in stranskih učinkov nisem opazila. Tudi menstruacija je bila normalna. Ni bilo super rožice in mavrice, ampak bolečina ni bila neznosna in enkrat v življenju mi ni bilo potrebno dati pod rjuho brisače, boječ, da bo kaj prišlo skozi čez noč.

  Moj problem se je začel približno 2 leti nazaj, ko sem prvič po dolgem času obiskala ginekologa. O zakonski podlagi tega ne vem nič, ampak po mojem razumevanju, ker sem mladoletna ginekolog (starejši moški) na meni ne sme izvesti nobenih pregledov razen če bi bil nujen primer (npr. posilstvo). Nekaj o nedolžnosti ali kakorkoli. Vse kar sem izvedela je bilo iz ultrazvoka. To sem pač sprejela. K ginekologu sem odšla 3krat. Prvič na kontrolo po zdravilih, drugič za še en ultrazvok. Rada bi še enkrat omenila, da so te pregledi zmeraj enaki. Dober dan, kako kaj, ultrazvok, povratna informacija oz. enkrat izdaja recepta za zdravila. Moj problem je s tem kar je bilo tretjič. Pri njem sem bila zaradi vnetja. Tokrat me je spet pogledal tako kot prej (mojega spolovila sploh ni videl, samo vprašanja in ultrazvok). Povedala sem mu, o mojih težavah in ga vprašala, če je normalno da ima zelo neprijeten vonj. To ni bil del nekega infekta, tako je pač že dolgo časa, in vsake toliko bolj opazim.

  Posedel me je in mi je povedal naslednje stvari. (Moji simptomi in znaki PCOS so klasični. Prekomerna poraščenost, globlji glas, visok nivo testosterona, a za to najpomembnejše: rezistenca krvnega sladkorja in pridobivanje na telesni teži.) Rekel ja, da bodo vsi moji problemi rešeni, če shujšam. Da če bi 'dol dala 30kg, bi bila perfektna'. Potem mi je tudi začel razlagati kaj se zgodi pri morbidni debelosti, če imaš BMI 40 (moj ni), in me bolj kot ne strašiti. Sem stara 17 in obiskujem srednjo šolo, smer zdravstveni tehnik (medicinska sestra), on pa je z mano govoril, kot da sem otrok in ne vem čisto nič. Razumem, da je za nekatere to odgovor. Ampak moje pridobivanje na teži se je začelo z tem sindromom, in zredila sem se, tudi ko sem jedla enako. Marca to leto mi je uspelo po treh mesecih izgubiti 10kg, a je bilo to z dieto 800-1000 kalorij na dan. Bila sem izčrpana, lačna, za večerjo in ''malico'' sem jedla jogurte in banane, včasih mi sploh ni bilo do kosila.

  Takoj ko sem opustila to kalorično limitacijo, pa četudi z manjšimi obroki in bolj zdravo, sem se zredila nazaj. To mi je čisto porušilo samozavest. Vem, da je njegov nasvet zame napačen. Vem, da je to zanj delovalo (on je bil včasih zelo debel, 200+kg), a vem, da on ohranja to težo tako, da za malico v službi poje eno pest oreščkov. To se mi ne zdi normalno.

  Je problem v ginekologu? Je moja teža res razlog za glivične okužbe, bolečine, grozne menstruacije? Kaj naj naredim v tem primeru? Slišala sem od prijateljic iz vsepovsod, da velikokrat starejši ginekologi vidijo samo težo na ženskah, in se jim zdi, da je sindrom policističnih jajčnikov le neka izmišljotina, ampak si nisem predstavljala, da bi se mi to dejansko zgodilo. Se sploh splača iskati drugega, ali so pri nas večinoma taki? Res ne vem kaj naj storim, a me je sram hoditi k ginekologu za vse te težave in jih bi rada samo že odrešila. Hvala za nasvete. Upam, da ni bilo preveč nakladanja.

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 05 dec. 2022 21:30

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  hvala za precej obširen opis tvojih težav za lažji vpogled vanje. Za sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), ki je najpogostejši razlog za neredne ali odsotne menstruacije, velja, da gre za zapleteno ginekološko-endokrinološko obolenje, kjer se zelo pogosto pojavlja prekomerna telesna teža. Za ženske s PCOS je značilno, da žal precej težje shujšajo kot tiste brez tega sindroma, predvsem pa je pomembno, da zmanjšanje telesne teže za nekaj odstotkov pomembno izboljša rednost menstruacij in stanje nasploh.

  Druga velika težava pri PCOS je lahko odposrnost na inzulin, torej na hormon, ki zmanjšuje nivo sladkorja v krvi, kar pomeni, da obstaja pri ženskah s PCOS večja možnost za razvoj sladkorne bolezni, zlasti po 40. letu starosti. Tudi iz tega zornega kota je zmanjšanje telesne teže zelo dobrodošlo, je pa vsekakor potrebno biti vztrajen, ker je proces dolgotrajnejši v primerjavi z drugimi ženskami. Nikakor ne smeš obupati, kvečjemu se mogoče lahko povežeš še s svojim osebnim zdravnikom/pediatrom za kakšen pameten nasvet glede hujšanja glede na tvojo starost.

  Kar se glivičnih vnetij tiče, pa so le-ta pogostejša pri npr. sladkornih bolnicah oz. če sladkor v krvi ni ustrezno urejen, sicer pa se zelo pogosto pojavljajo ob stresnih situacijah, pri padcu odpornosti, jemanju antibiotikov, ipd..

  Upam, da sem ti vsaj malo odgovorila na tvoja vprašanja, bi bilo pa vsekakor priporočjlivo, da vzpostaviš zaupen odnos s svojim ginekologom ali pa si pač enostavno poiščeš takšnega/takšno, ki ti bo bolj ustrezal.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje