Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

občutek

Tema: Najstniška nosečnost

 • ja

  jagoda

  jagoda

  Objavljeno: 16 avg. 2022 07:24

  dan

  imam problem in sicer, imam občutek kakor da sem noseča skos mislim da sem noseča ampak nisem, ker sem stara 13, in nisem imela spolnega odnosa in menstruacijo sem imela uredu. ampak imam skos obcutek kakor da sem nevem zakj

  ali imate kaksen nasvet kako ta obcutek odpravim.

  hvala

  lp

 • Uredništvo

  Ajda Novak

  Objavljeno: 18 avg. 2022 10:07

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Za nosečnost moramo imeti nezaščiten spolni odnos z osebo drugega spola in biti plodni (znak plodnosti pri ženskah je prva menstruacija). Če eno od dveh ni prisotno, ne moremo zanositi, kot si že sama napisala. 

  Se ti zdi, da se počutiš nosečo zaradi fizičnega občutka v trebuhu ali zaradi strahu pred nosečnostjo? Če imaš fizične znake nosečnosti, recimo napet trebuh, čuden občutek v trebuhu, slabost itd., lahko gre za druga zdravstvena stanja, ki so lahko trenutna ali trajna. Če občutki ne izginejo, ti priporočam, da se posvetuješ z zdravnikom, saj bi neprestano napet ali boleč trebuh lahko pomenil napihnjenost ali netoleranco na kakšno živilo. 

  Če pa misliš, da imaš občutek, da si noseča, zaradi strahu ali bojazni pred nosečnostjo, mogoče celo zaradi tega, ker veliko razmišljaš o nosečnosti, pa ti priporočam, da se o tem pogovoriš s prijateljico, sestro, mamo, ali celo učiteljico. Lahko se pogovarjaš samo o nosečnosti in o spolnosti, lahko tudi o tvojem specifičnem problemu, kakor želiš in upaš. Velikokrat lahko strah premagamo že s pogovorom o stvari sami, če pa to ne bi delovalo, pa lahko obiščeš osebnega zdravnika, ki ti bo lahko dal več informacij o nosečnosti ter tvojem menstrualnem ciklusu. 

  Lep pozdrav,

  Ajda Novak, dipl. psihologinja (UN)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje