Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Nujno rabim pomoč

Tema: Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Za krmilom svoje jeze

 • Li

  Lili9

  Lili9

  Objavljeno: 06 jun. 2022 21:41

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Urška Meolic Kotnik

  Objavljeno: 07 jun. 2022 14:29

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena draga punca,

  videti je, da si se trenutno v svojem življenju znašla v res nehvaležni situaciji. Vprašaj se, kaj si ti res želiš v svojem življenju in s kom ga želiš preživeti. Če že zdaj vidiš, da ne bi mogla biti s to osebo celo življenje zaradi težav, ki jih ima in vplivajo nanj ter na vajin odnos, je vprašanje, zakaj vztrajati, povsem na mestu. Verjamem, da te je strah, da bi si kaj naredil, če bi ga pustila in da ti ni vseeno zanj.

  Morda bi bilo dobro načeti pogovor z njim o tem, da bi šel poiskat strokovno pomoč, da bi sam najprej razrešil težave, ki jih ima pri izražanju čustev in v odnosih. Lahko mu tudi poveš, da potrebuješ čas zase, za svoje ambicije in da boš lahko še njegova prijateljica in mu stala ob strani (če misliš, da bi to lahko bila). Lahko ga postaviš pred ultimat ali poišče pomoč in se spremeni ali pa ga boš zapustila. Včasih takšne situacije človeka prisilijo v spremembo življenja.

  Če ga boš pustila in te je strah, da bi si lahko kaj naredil, je pred tem dobro obvestiti tudi njegovo družino o tem, da bodo pozorni nanj. Če se ti trenutno zdi preveč, da bi ga pustila, ga je morda najprej dobro spraviti do strokovnjakov, ki bi ga naprej obravnavali (zdravnik, klinični psiholog, psihiater). Tam se lahko začne pogovarjati o svoji depresivnosti in iskati vzroke. Nikakor pa ne moreš ti tega razreševati, le ob strani mu lahko stojiš. Če oseba ogroža sama svoje življenje ali življenje drugega, pa je v Sloveniji možna tudi prisilna hospitalizacija. Morda je boljše, da poveš staršem, v skrajni sili tudi pokličeš policijo, če bi še naprej grozil ali izsiljeval. Ne se mu pa pustiti izsiljevati, ker potem je vprašanje, kje se bo to končalo oziroma kam lahko vodi.

  Je pa v odnosu tako, da je potrebno konstantno prilagajanje iz obeh strani in ne samo iz ene. Ti pa sama najbolj veš ali boš vztrajala z njim ali ne, a iz tvojega vidika imam občutek, da si tudi sama tega ne želiš.

  Upam, da sem ti vsaj malo pomagala pri odločitvi, če pa imaš še kakšno dilemo, pa kar napiši. Želim ti res, da se odločiš tako, da boš lahko mirno živela naprej.

  Lep pozdrav
  Urška Meolic Kotnik, mag. psih.

  Urška Meolic Kotnik, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje