Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

nujno hitro

Tema: Čustva, Jaz na spletu, Komunikacija, Odnosi s prijatelji in vrstniki

 • Nu

  Nujno

  Nujno

  Objavljeno: 21 mar. 2023 22:05

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Urška Pisar

  Objavljeno: 22 mar. 2023 10:37

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeno dekle,

  najprej hvala, da si se obrnila na svetovalnico in si delila svoje doživljanje.

  Pišeš, da si spoznala prijateljico, s katero si ostala v stiku in sta si dopisovali v trenutkih, ko sta se počutili slabše. Zgodilo se je, da se kdaj prijateljica na tvoje sporočilo ni odzvala, saj je imela zbrisan Instagram. Presenetil pa te je njen odziv na zadnje sporočilo. Sedaj si v skrbeh, ker ne veš kaj je njeno sporočilo pomenilo, hkrati pa je o tem tudi nisi mogla povprašati, saj je zopet zbrisala Instagram. Verjamem, da se ob vsem tem počutiš zaskrbljeno in nemočno, hkrati pa tudi negotovo, saj ne veš, kaj bi bilo najbolje v tem primeru narediti.

  Sprašuješ, če se lahko obrneš na psihiatrinjo, ki obravnava tudi tvojo prijateljico in ji zaupaš svoje skrbi ter povprašaš o tem, kaj se s prijateljico dogaja. Naj omenim, da je psihiatrinja zavezana k temu, da ne sme razkrivati informacij o drugih pacientih. Zato ona tvoje želje po informiranosti glede tega, kaj se dogaja s prijateljico, ne bo mogla izpolniti. Bi bilo pa smiselno, da se z nekom pogovoriš glede tvoje stiske ob vsem tem dogajanju. Lahko to temo nasloviš naslednjič s svojo psihiatrinjo in ji poveš, kako si se ob vsem tem počutila. Na to, kaj se dogaja tvoji prijateljici, nimaš vpliva. Lahko pa vplivaš na svoje doživljanje v takšni situaciji. Skušaj najti načine, da se zamotiš in ne razmišljaš toliko o tem dogodku. V kolikor si še vedno v bolnišnici, se lahko za pomoč pri tem obrneš tudi na osebje.

  Dobro bi bilo tudi, da naslednjič, ko se boš slišala s to prijateljico naglasiš, da si bila v stiski, ker se ni odzvala oz. ker je podala takšen odgovor in se zopet umaknila. Pomembno je, da ti prijateljski odnosi ne predstavljajo dodatnega stresa, predvsem zato, ker se že sama soočaš z različnimi stiskami, za katere verjamem, da terjajo veliko tvoje energije.

  Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro,

  Urška Pisar, mag. psihologije

 • Nu

  Nujno

  Nujno

  Objavljeno: 22 mar. 2023 13:36

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Urška Pisar

  Objavljeno: 22 mar. 2023 14:09

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  verjamem, da si v skrbeh glede prijateljice. Zdi se, da te je celotna situacija kar vznemirila in hkrati tudi razjezila. Na žalost ti nihče ne more povedati, kaj se je v resnici zgodilo in kakšna je zgodba v ozadju, saj odgovor na to pozna samo ona. Dobro bi bilo, če te ne bi pustila čakati v nevednosti, ker verjamem, da je neprijetno.

  Kot sem že omenila, na to kar je naredila in je bilo, ti ne moreš vplivati. Lahko pa skušaš najti načine, da se pomiriš, da pogledaš na celotno situacijo drugače. Njen odgovor, ki te je tako močno vznemiril, bi lahko iz druge perspektive pomenil marsikaj - opravičilo za to, da zopet odhaja iz Instagrama, ker mogoče ne more slediti trendom na družbenem omrežju; morda s tabo sočustvuje, ker ve da si v stiski in je to izrazila na ta način; obstaja pa še mnogo drugih razlag, ki bi lahko bile možne. V tem trenutku je torej največ, kar je v tvoji moči to, da najdeš načine, kako pomiriti samo sebe, kako prenehati razmišljati o črnih scenarijih, ki bi se lahko zgodili pri prijateljici. Če se prijateljica vrne na Instagram in boš z njo v stiku pa ji lahko deliš, kako si se počutila ob vsem tem.

  Lepo te pozdravljam,

  Urška Pisar, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje