Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Nočne more

Tema: Spanje

 • Kl

  Klara

  Klara

  Objavljeno: 13 okt. 2022 07:00

  Mam pogoste težave z nočnimi morami in to je problem ker sem v dijaškem domu. Včeri sm tudi prestrašla svojo cimro tolk da je padla iz pograda. Rekla je da sm nardila zvok in pol trikrat zakričala nato je padla jst sm vstala in me je vprašala če sm vredu in sm kr naprej govorila da sm. Pol sm se ulegla in dejansko zbudila in se nism zavadala kaj se je zgodil. Vem le da sm bla zlo prestrašena da me je prstni koš bolel. Nočnih mor se ponavadi ne spomnim se pa pogosto zgodi da kričim v spanju. A ste da to preprečt? Ali pa zmanjšat?

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 20 okt. 2022 11:02

  Odgovor svetovalca:

  Živjo! 

  Govorjenje v spanju samo po sebi ni zdravstvena težava, razen tega da je lahko moteče za cimre, seveda. Konkretnega zdravila za to nimamo. Lahko se zmanjša, če si urediš higieno spanja - da dovolj spiš, hodiš spat in se zbujaš ob istih urah, da v prostoru ni motečih dejavnikov (svetloba, glasba), ipd. Vendar tudi to ne zagotavlja, da bo govorjenje izginilo, je pa vredno poskusit. Prav tako lahko tvoja cimra uporablja čepke za ušesa, če je to kdaj zelo moteče. 

  Nočne more in govorjenje v spanju pa se lahko pojavljajo tudi ob določenih duševnih motnjah, predvsem ob kakšnem hujšem stresu. Če se ti zdi, da imaš stresno obdobje, da si tesnobna, da imaš težave s spanjem ali kakršnokoli drugo težavo, je potem smiselno, da se o tem pogovoriš z nekom. Lahko se pogovoriš z bližnjo odraslo osebo, z osebnim zdravnikom, razrednikom ali psihologom v šoli. Če je govorjenje v spanju posledica duševnih težav, potem se bo verjetno izboljšalo, ko se boš boljše spopadala s temi težavami. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje