Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Nočem študirat

Tema: Komunikacija, Moj poklic, moja prihodnost, Odnosi v družini, Razmišljam in imam stališča, Samopodoba/Verjamem vase

 • in

  introvertirana

  introvertirana

  Objavljeno: 01 sep. 2023 19:16

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Živa Pirc

  Objavljeno: 04 sep. 2023 19:37

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  če te prav razumem, si zaskrbljena glede tega ali si izbrala pravo pot študija, počutiš se zmedeno in negotovo, poleg tega pa te skrbi tudi tvoj zunanji videz. Verjamem ti, da si trenutno v negotovem obdobju, ki ti prinaša obilo skrbi. Vsak izmed nas se v določenih obdobjih svojega življenja srečuje z negotovostjo, strahovi in izzivi, še posebej v obdobju odločitve za študij, ko je pred nami toliko neznanih poti in odločitev. Tvoji občutki so popolnoma okej in mnogi mladostniki se počutijo podobno, ko se soočajo s takšnimi življenjskimi spremembami.

  Razumem tvojo zaskrbljenost glede fakultete in občutka, da se morda še nisi pripravljena soočiti s tem novim poglavjem. Ni vsaka pot, ki nam je določena ali pričakovana, tudi prava zate. Vedeti moraš, da je v redu, če potrebuješ čas za razmislek o tem, kaj res želiš v življenju ali pa če se kasneje med študijem odločiš za prepis na drugo študijsko smer. 

  Prav tako ni nič narobe s tem, da si introvertirana ali sramežljiva kot si sama napisala. Vsak izmed nas je edinstven in poseben na svoj način. Tvoja vrednost kot osebe ne izhaja iz števila prijateljev ali iz tega, kako komuniciraš z drugimi, pač pa iz tvoje unikatnosti in tega, kar preprosto si. Dodatno ti lahko povem, da boš z nadaljevanjem študija ali pa dela spoznala nove ljudi, s katerimi lahko navežeš stik. In popolnoma okej je, če boš potrebovala nekaj več časa kot ostali.

  Čeprav je izobrazba pomembna, moraš najti svojo pot. Če čutiš, da potrebuješ čas, da razmisliš o tem, kaj želiš in potrebuješ, je to povsem v redu.  Hkrati pa razumem tvojo skrb glede staršev in njihovih pričakovanj. Vendar pa je pomembno, da z njima odprto in iskreno pogovoriš in deliš svoje občutke ter strahove. Lažje bodo razumeli tvojo perspektivo, če jim boš povedala, kako se počutiš in zakaj razmišljaš o tem, da bi preiskusila au pair.

  Vem, da je težko, še posebej, ko se počutiš, da te starši morda ne bodo razumeli, vendar je vseeno pomembno, da deliš svoje občutke, da te bodo lažje razumeli. 

  Ne glede na to, katero pot boš izbrala, verjemi vase. 

  Želim ti vse dobro,

  Živa Pirc, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje