Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Nočem imeti otrok

Tema: Najstniška nosečnost, Ostale duševne stiske, Razmišljam in imam stališča, Samopodoba/Verjamem vase, Stres in anksioznost

 • Ne

  Nemočna

  Nemočna

  Objavljeno: 22 apr. 2024 09:02

  Zdravo

  Pišem v spoznanju, da nočem imeti otrok. Nikoli si z mulci nisem bila blizu in nobene želje po materinstvu nimam. Mislim da je naš svet grd in temačen v to okolje nočem nikogar roditi. Težave imam tudi z intimnostjo. Nikoli še nisem imela fanta in si ga tudi ne želim imeti. Prav tako sem še devica. Strah me je  da sem zato izpadnik iz družbe in čudakinja. Prav tako imam duševno bolezen - shizofrenijo ki je ne želim predati naprej. Sam potek nosečnosti in rojevanja se mi gabita. Sem zato čudna?

 • Uredništvo

  Jožica Barborič

  Objavljeno: 25 apr. 2024 13:31

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  preden karkoli odgovorim na vprašanje, ki ga zastavljaš na koncu svojega pisanja, bi morala vedeti ali je oseba s katero govorim odrasla ali še mladoletna.  

  Predvidevam, da gre za odraslo osebo, ki je najbrž že v psihiatrični obravnavi oz. na zdravljenju. Omenjaš namreč duševno bolezen shizifrenijo in očitno o tej bolezni že nekaj veš. Govoreč na splošno pa lahko rečem, da so vedno živeli ljudje, ki so si želeli imeti otroke in takšni, ki si jih niso. Tega ne moremo povezati s čudaštvom ali čim podobnim, ampak gre najverjetneje za posameznikove preference in v skladu s tem za lastno izbiro. Največkrat je želja po otroku povezana z osebo, s katero človek živi v nekem intenzivnejšem čustvenem (ljubezenskem) odnosu, včasih pa gre zgolj za željo po materinstvu, včasih tudi očetovstvu, ki ga človek želi izpolniti. Tekom življenja in glede na okoliščine, se človekove želje in preference tudi spreminjajo. Razumljiva pa je seveda tudi skrb glede bolezni in dednosti. Vsekakor predlagam, da se o svojih razmišljanjih in dilemah odkrito pogovoriš s svojim psihiatrom/psihiatrinjo.  

  Želim ti vse dobro.

  Jožica Barborič, univ. dipl. psihologinja, specialistka klinične psihologije in realitetna psihoterapevtka

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje