Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Nikotin (in elektronska cigareta)

Tema: Mladi in nikotin

 • Vp

  Vprašanje

  Vprašanje

  Objavljeno: 23 okt. 2023 20:01

  Pozdravljeni,

   

  že dlje časa uporabljam elektronsko cigareto v kateri je kot del e-tekočine tudi nikotinska baza. Imel sem sicer nekaj vmesnih premorov, a se mi je nekako zdelo, da imam premalo argumentov, da bi abstiniral od te razvade. 

   

  Uporabljam EC  tretje generacije(t. i. sistemi “mod”),v kateri nisem uporabljal nikakršnih arom, le “nic salt” nikotinsko bazo ter vlažilca (VG in PG) v razmerju 50:50.

   

  V vmesnem času sem nekaj časa uporabljal tudi tudi tobačne izdelke z napravo, ki tobak segreva.  Težavo vidim v tem, da nimam mere, da se nikakor ne morem omejiti pri uporabi izdelka, saj se zna zgoditi, da ga kdaj uporabljam praktično tekom celega dneva čeprav sem si pred tem zaobljubil, da ga bom uporabljal le npr določen del dneva.

   

  Če bi bilo možno, bi rad nekaj besed z vami sporegovoril o samem nikotinu. Sam nivo nikotina sem od samega začetka naprej postopoma moral zviševati. Nato sem odkril “nic salt” (nikotinsko sol) pri kateri je bil tudi pri višji vrednosti nikotina sam poteg blag in ne oster oz rezek.  Šele v zadnjem času, ob telesnih simptomih, ki so nastopili ob pretirani vsakodnevni uporabi oz omamljanju in so se kazali kot: težave s spahovanjem, kolcanjem, zgago, pa tudi telesno izčrpanostjo, s stalnim občutkom lakote oz slabostjo, tudi nekakšno otrdelostjo oz neprožnostjo sklepov ali pa morda kdaj zakrčenostjo telesa…. sem začel razmišljati o morebitnih negativnih posledicah nikotina samega. Ali bi bilo možno, da so našteti telesni simptomi povezani s samim uživanjem nikotina?

   

  Hvala!

   

   

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 25 okt. 2023 14:02

  Odgovor svetovalke:

  Spoštovani. 

  O elektronskih cigaretah kot uporabnik veste veliko, kot vidim iz vašega vprašanja. V svojem odgovoru vam želim predvsem podati nekaj verodostojnih podatkov o vplivu teh izdelkov na zdravje uporabnikov. 

  Uporabnik elektronskih cigaret je izpostavljen znatnim ravnem zdravju škodljivih snovi. V aerosolu se poleg nikotina nahajajo vlažilci (propilen glikol in/ali glicerol), različne arome, rakotvorne snovi (formaldehid, za tobak specifični nitrozamini, benzen), težke kovine (nikelj, krom, svinec, aluminij, kadmij, mangan, kositer, baker), druge kemične snovi (akrolein, glikosal…), majhni delci… Nikotin, majhni delci, rakotvorne in druge kemične snovi imajo škodljive učinke na zdravje. Za vlažilce in arome še ni ustrezno raziskano, kakšni so učinki na zdravje pri dolgoročnem vdihavanju. Arome so praviloma varne pri zaužitju preko prebavnega sistema, kako pa je s tem pri vdihavanju pa je slabo raziskano. Poznana je škodljivost vdihavanja arom masla (diacetil, acetil propionil) pri človeku, ki ob dolgotrajnem vdihavanju lahko povzročijo hude bolezni pljuč. Dostopni so tudi podatki o škodljivosti vdihavanja arome cimeta, jagode, vanilje in mentola. Varnost drugih arom ob vdihavanju ni znana, potrebne so nadaljnje raziskave. Tudi za vlažilce še ni ustrezno raziskana škodljivost ob dolgoročnem vdihavanju. Verjetno sta glicerin in propilen glikol varna za uporabo pri ljudeh, vendar pa se ob segrevanju obeh v tvorijo zdravju škodljive snovi, vključno z akroleinom, ki je močan dražilec dihalnih poti, in rakotvornim glicidolom. 

  Kot že predhodno navedeno ima nikotin številne škodljive učinke na človeško telo, in sicer na srce in žilje (zvišan srčni utrip, krvni tlak, spremembe v stenah žilja, zožitve, aterosklerotični plaki, prispeva k ishemični srčni bolezni in drugim boleznim srca in žilja, tudi motnjam erekcije), na pljuča, na imunski sistem, ravni hormonov, prebavni sistem, mišice… Poleg tega povzroči zasvojenost, kar posameznika vodi v ponavljanje uporabe in dolgoročno izpostavljenost škodljivim snovem. 

  Kot vidite, k vašim težavam seveda lahko prispeva tudi uporaba elektronske cigarete. Vaš način uporabe elektronske cigarete zelo verjetno vodi v še večjo izpostavljenost škodljivim snovem, saj kot ste napisali, uporabljate izdelek skoraj neprekinjeno. Zato bi vas tu predvsem rada spodbudila, da s ciljem zaščite vašega zdravja razmislite o opustitvi uporabe elektronske cigarete - kot razumem uporabljate samo ta izdelek, ne pa tudi drugih tobačnih ali nikotinskih izdelkov. Ne vem, koliko ste stari, a ne glede na to, koliko ste stari, opustitev je koristna pri vsaki starosti. Predlagam vam, da ob odločitvi za opustitev poiščete pomoč pri opuščanju, saj boste tako povečali verjetnost uspešne opustitve. V Sloveniji je na voljo več možnosti in si lahko izberete tisto, ki vam najbolj ustreza. Brezplačni anonimni svetovalni telefon 080 2777 deluje vsak dan med 7. in 10. uro ter 17. in 20. uro. V zdravstveno-vzgojnih centrih in centri za krepitev zdravja potekajo brezplačne skupinske delavnice in individualno svetovanje (informacije o tem, kje so ti centri so na voljo na: https://www.skupajzazdravje.si/zemljevid/, poiščite sebi najbližjega). Več o pomoči pri opuščanju kajenja lahko preberete na spletni strani https://www.skupajzazdravje.si/kategorija/opuscanje-kajenja/. Pomoč je na voljo tudi na forumu https://med.over.net/. V lekarnah je na voljo nikotinsko nadomestno zdravljenje (žvečilke, obliži in inhalatorji), zdravila na recept predpiše osebni zdravnik, oboje pa je plačljivo. 

  Želim vam vse dobro.

  Helena Koprivnikar, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Vp

  Vprašanje

  Vprašanje

  Objavljeno: 25 okt. 2023 15:12

  Hvala lepa za odgovor!

 • Mi

  Misty

  Misty

  Objavljeno: 13 mar. 2024 23:25

  Pozdravljeni,

  Ko ste že ravno omenjali snov glicidol, ki nastane ob segrevanju glicerina, kot eno od glavnih snovi v elektronski cigaretah, sem na spletu našla naslednje:

  Pimeri uporabe so sinteza površinsko aktivnih snovi, uporaba kot polarno topilo z visoko temperaturo vrelišča, sinteze poliuretanov, poliamidov, polikarbonatov, poliestrov, surfaktantov, lubrikantov, sestavin za kozmetične pripravke, kot so vlažilne kreme, zobne paste, detergenti, dezinfektanti. Izmed različnih procesov v katerih je glicidol uporaben je med najbolj pomembnimi sinteza analgetikov in protivirusnih zdravil. Glicidol se denimo uporablja pri sintezi zdravil, ki pomagajo pri obvladovanju virusa HIV.

  Izpostavljeni smo mu torej na vsakem koraku v našem vsakodnevnem življenju... celo pri sintezi zdravil ga uporabljajo. Kako se ga potem ne prepove tam za uporabo v zobnih pstah, detergenti, deodorantih...pa še to... iz glicerina v glicidol se upari komaj pri 220-450°C kar pa malokater uparjalnik tudi doseže... večina komaj 200°C.

  Zanima me vaše mmenje v zvezi s tem. 

  Lp

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 14 mar. 2024 07:45

  Pozdravljeni,

  spletna svetovalnica #Tosemjaz je namenjena maldostnikom in njihovim težavam v odraščanju.

  Predlagamo, da se z vprašanjem obrnete na portal za odrasle med.over.net.

  Prijazen pozdrav iz uredništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje