Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

nezdrav življenjski slog

Tema: Mladi in nikotin, Prehrana in gibanje, Razmišljam in imam stališča

 • ka

  katka

  katka

  Objavljeno: 28 mar. 2023 17:37

  Pozdravljeni,

  kako naj začnem živeti bolj zdravo in se več gibati? Čez dan sem vedno utrujena in ne uspem opraviti nujnih stvari, ker sem brez volje. Kako naj se znebim slabih navad kot je kajenje in mastna hrana?

  Lepo pozdravljeni

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 31 mar. 2023 10:23

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, draga obiskovalka spletne strani.

  Pišeš, da nimaš volje, da si velikokrat utrujena, neučinkovita in da bi rada izboljšala svoj način življenja.  

  Vse našteto je več kot povezano med seboj: nezdrave navade, količina volje in utrujenost. Pravijo, da smo utrujeni najbolj od tistega, česar nismo naredili, pa bi morali. A kako?

  Nikakor ne bo šlo na hitro. Ti si kapitanka ladje, ki jo voziš v neko smer. Ugotovila si, da ta smer zate ni prava. Ladje ne moreš kar na hitro obrniti. A če si si zadala novo smer, lahko postopoma obračaš volan, vsakič po malo popraviš smer. In nekega dne boš prav usmerjena in ...  

  Kako do tja? Sama boš težko uspela. Modro je, da pomisliš, kdo bi ti lahko stal ob strani in te spodbujal. Da, potrebuješ osebo, ki te bo poslušala, ko boš povedala svoj načrt. Osebo, ki ti bo znala povedati, kaj si sklenila, ko boš v krizi. Osebo, ki ti ne bo očitala napake, ampak te spodbujala, da boš poskusila še in še in še.  

  Drugi tvoj razmislek naj bo o tem, česa se boš najprej lotila: opustitve kajenja, mastne hrane ali več telesne dejavnosti. Vse naenkrat ne bo šlo. Kar bi najlažje spremenila, tega se loti najprej. Morda je to gibanje. Izbrano osebo prosi, da se skupaj vsak dan lotita naloge, ki si jo boš izbrala. In si jo zapisala.  

  Da, prav si prebrala. Zapisuj si svoje vsakodnevne cilje in tudi, če ti jih je uspelo doseči. In kako si se potem počutila. In kaj si čutila, če jih nisi opravila. Zakaj jih nisi. Vse našteto ti zna pomagati za naprej.  

  Mislim, da je za start dovolj. Želim ti lepe dneve in morda prav jutri, prvega aprila, začneš drugačno življenje. Takole malo po malo, a vsak dan. In kmalu se bo poznalo...

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje