Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Nevarnost cigaret

Tema: Mladi in nikotin

 • de

  dekyy

  dekyy

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:33

  Pozdravljeni, imam 14 let. Pred kaksnimi 5 meseci, so v naso druzbo prisli cigareti, moja prijateljica jih nekako kupi/dobi tudi ce je mladoletna. Ona kadi ze okoli 1 leto, vsak dan. Jaz sem sicer kadil par cigaret, se pa zavedam posledic.(rak na pljucih/kozi/ustih/grla, slab vid, malo kondicije,zaprtje zile do srca...) No ampak ne kadim normalno kot vsak kadilec, vecinoma se zahvalim in recem ne, no uzamem tu in kam kasen cik na 1 mesec, ampak ga ne udahnem v pljuca, temvec imam ta dim v ustih in ga izdahnem, in ne morem dobiti zasvojenosti iz nekega razloga. Jaz vem koliko skodijo cigareti mojemu telesu v odrascanju. Sem pa slisal za VEJP-e ki so zdaj v nasi druzbi tudi popularni, baje da pljuca niso cisto rjava in pokvarjena od tega, temvec ostanejo normalna kot prej, pa tudi ni bilo se smrti od VEJP-a. No pa, ko sem bil majhen pa nisem razumel zakaj ljudje kadijo, danes to vcasih delamo v druzbi ker se pocutimo kot *starejsi,samostalnejsi in frajeri*

  Moja vprasanja:
  1. je res zeeloo nevarno in tveganje skaditi 1 cik na 2 ali 3 tedna in pri tem ne inhalirati(ga ne povleci v pljuca)?
  2. ali je vape res bolj zdrav?

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:33

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen

  1. Uporaba kakršnihkoli izdelkov, ki vsebujejo nikotin, je za mladostnika tvegana, ne glede na vrsto izdelka, ki vsebuje nikotin (cigareta, vodna pipa in drugi tobačni izdelki, elektronska cigareta). Najprej zato, ker nikotin povzroča zasvojenost. Zasvoji podobno kot heroin ali kokain. Zaradi zasvojenosti posameznik ne more prenehati in nadaljuje s kajenjem. Mladostniki ste zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Mlajši kot je mladostnik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen. Proces razvoja zasvojenosti se začne že s prvo uporabo izdelka z nikotinom, zasvojenost se lahko razvije zelo hitro. Pri kajenju cigaret o znakih zasvojenosti mladostniki običajno poročajo takrat, ko na mesec pokadijo nekaj cigaret, lahko pa tudi že po prvem vdihavanju tobačnega dima ene same cigarete. Napačno je torej razmišljanje, da so zasvojeni le tisti mladostniki, ki kadijo vsak dan. Glede na to, da na mesec pokadiš nekaj cigaret in glede na tvojo starost, to je 14 let, je pomembno, da čim prej prenehaš s kajenjem. S časom se zaradi razvoja tolerance na nikotin (za isti učinek ga je potrebno vedno več) zvečuje pogostost kajenja in mladostnik postopno napreduje do dnevnega kajenja. Četudi, kot praviš, ne inhaliraš, si izpostavljen nikotinu, ta prehaja v tvoj krvni obtok. Slej ko prej boš zaradi razvoja tolerance začel tobačni dim inhalirati. Vendar se tudi vprašaj, ali ga nič ne inhaliraš že sedaj? Zelo verjetno že sedaj vdihuješ tobačni dim, saj če je v prostoru ali okolici prižgana cigareta, vdihavaš tobačni dim, obenem pa nekaj dima pride v tvoja pljuča tudi, če zadržuješ dim v ustih. Da ne bi nič tobačnega dima prišlo v tvoja pljuča je malo verjetno. Torej občasno kajenje pri mladostniku predstavlja pomembno tveganje, da bo postal reden kadilec. Sicer pa je tudi nasploh občasno kajenje tvegano za zdravje.

  Potem pa je nikotin tvegan tudi zato, ker v tvoji starosti in vse tja do 25. leta poteka intenziven razvoj možganov. Izpostavljenost nikotinu v tem času lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti.

  2. Elektronske cigarete so škodljive za zdravje. Ob uporabi elektronskih cigaret v svoje telo vnašaš pomembne količine zdravju škodljivih snovi. Vsebujejo nikotin, zato se lahko tudi pri njihovi uporabi razvije zasvojenost z nikotinom. Vsebujejo številne kemične snovi, ki povzročajo raka, so strupene, dražijo dihala. Za številne od teh kemičnih snovi sploh še ni raziskano, kakšne učinke imajo ob daljšem vdihavanju na zdravje. Pri elektronskih cigaretah danes še ni raziskano, kakšni bodo učinki njihove dolgoročne uporabe na zdravje, torej ni možno reči, ali so manj škodljive od cigaret. Nikakor pa niso varne za zdravje - vsebujejo toliko in takšne škodljive kemične snovi, ki lahko privedejo do številnih bolezni dihal, srca, ožilja in raka. Vemo, da mladostniki, ki uporabljajo elektronske cigarete, več kašljajo in imajo več težav z dihali, kot mladostniki, ki ne uporabljajo elektronskih cigaret. Vemo tudi, da mladostniki, ki uporabljajo elektronske cigarete, kasneje tudi pogosteje posežejo po cigaretah in bolj pogosto kadijo cigarete. Torej ti svetujem, da elektronskih cigaret ne začneš uporabljati, saj je kot si lahko prebral, tveganj v povezavi z njihovo uporabo preveč.

  Ko si zasvojen z nikotinom, boš vedno znova in pogosteje posegal po teh izdelkih. To je tudi namen tistih, ki tebi ali tvojim prijateljem te izdelke prodajajo, saj tako zaslužijo. Zaradi zasvojenosti imajo mnogi precejšnje težave pri prenehanju kajenja ali uporabe drugih izdelkov z nikotinom, četudi si močno želijo prenehati in so že večkrat poskusili, in ostajajo zvesti kupci teh izdelkov. Zasvojenost ni svoboda, ni samostojnost…Ko se temu upreš, si večji frajer. Verjamem, da se temu znaš in zmoreš upreti. Tudi večina tvojih vrstnikov v Sloveniji ne kadi in ne uporablja elektronskih cigaret.

  Lep pozdrav,

  Helena Koprivnikar, dr. med.,


  Nacionalni inštitut za javno zdravje

 • de

  dekyy

  dekyy

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:37

  Ja se strinjam. Pa, drugace tudi cigarete mi sploh niso vsec, v ustih je okus po kartonu,hitro zasmrdijo prsti in oblacila, ter je drago in zelo nevarno za zdravje, niti ne razumem zakaj to ljudje to delajo in kako je do tega sploh prislo? Ampak, resnicno, se ne bojim za sebe, ker sem se ze toliko stvari testiral, in vem da mam zelo mocno vstrajanje in karakter v katerem koli smislu.

  Ampak o elektricnih cigaretah brez nikotina, sem prebral da je 5% skodljiv od ene cele normalne cigarete, in da umre 5 ljudi na 10 let, od normalne cigarete pa 500.000 na leto, obstajajo tudi neki videi, kjer testirajo pljuca v obeh primerih, in na koncu so pljuca pri kadilcu normalnih cigaret cisto rjava in fuj! pri tem pa tisti ki kadi e-cigareto pa je vse cisto.

  No, ampak je najbolj zdravo nic od tega delati :D vsec so moji lasje in zobje, ne zelim ih izgubiti zaradi nekaterih stvari, ki mi sploh niso vsec in katerih ne razumem zakaj so sploh nastale.

  Vseeno, hvala za vas cas, pozdrav

 • Uredništvo

  Helena Koprivnikar

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:37

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen, dekky.

  Imaš prav in dobro razmišljaš, najbolj zdravo je nič od tega delati. Zelo pomembno je tudi, da ostaneš kritičen do različnih novičk in prikazov na spletu, kajti tja, kot veš, se lahko na ogled postavi karkoli. Poišči dobre vire, ki dajejo verodostojne podatke. Tisti viri, ki jih plačuje ali podpira industrija ali kdo s komercialnimi interesi (torej, ki prodaja te izdelke), lahko zelo zavajajo in pomembno pogosteje navajajo, da so elektronske cigarete (ali kakšni drugi izdelki) skoraj neškodljive. Poišči vire brez takšnih vplivov, lahko pogledaš tudi na spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer najdeš take informacije. Sicer pa podatek, ki si ga prebral, da so elektronske cigarete za 95% manj škodljive kot tobačne cigarete, ne drži. Ta podatke je pripravila skupina oseb v letu 2014, ki so sami na nekem sestanku s pomočjo ocenjevalnega spiska ocenjevali morebitno škodljivost elektronskih cigaret, brez veliko raziskav in podatkov. Vidiš, šlo je za subjektivno oceno škodljivosti brez trdne znanstvene podlage. Danes vemo o elektronskih cigaretah že veliko več, elektronske cigarete so se tudi zelo spremenile in ta številka še zdaleč ne drži. Ni še raziskano in še dolgo ne bo, kakšna je ocena škodljivosti elektronskih cigaret v primerjavi s tobačnimi. Pri kajenju so bila potrebna desetletja, da smo v kolikor toliko dobri meri spoznali glavne škodljivosti in bolezni, povezane s kajenjem in pri elektronski cigareti ne bo nič drugače - še dolgo bomo čakali, kakšne posledice bodo imeli dolgotrajni uporabniki teh izdelkov.

  Lepo bodi.


  Helena Koprivnikar, dr. med.,
  Nacionalni inštitut za javno zdravje

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje