Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

nesramnost sosolcev

Tema: Čustva, Nasilje

 • to

  to sem jas

  to sem jas

  Objavljeno: 14 okt. 2023 10:56

  Pozdravljeni,

  V šoli se sošolci cel čas norčujejo iz mene. Pravijo, da sem debela ,da nimam staršev in podobne reči. En sošolec ne vsaki dan v šoli grdo gleda ter mi govori da moj stil oblačenja ni pravi da se tako oblačijo samo tisti ki nimajo denarja. Nevem kaj naj naredim. Vse to me preveč prizadene. Mami pa si neupam povedati. Prosim če bi mi lahko kdo od vas pomagal. 

  Že vnaprej hvala za vaš odgovor.

 • Uredništvo

  Lea Kopač

  Objavljeno: 17 okt. 2023 11:06

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljeno dekle!

  Praviš, da te sošolci zbadajo. Napadajo tvoj stil oblačenja, tvoje starše in postavo. To te seveda prizadene, ni ti prijetno.

  Prva stvar, ki jo lahko narediš, je to, da sošolcem poveš, da ti to ni všeč. Rečeš lahko nekaj takega kot je »Nehaj, dovolj. To mi ni všeč.« Poskusi se postaviti zase in tako sošolcem ne dovoli, da nadaljujejo z zbadanjem. Ker pa imam občutek, da to traja že dlje časa, se mi zdi prav, da o zbadanju poveš odrasli osebi. Zapisala si, da si mami ne upaš povedati, a mislim, da bi ti mama prisluhnila in ti stala ob strani, če ji zaupaš. Morda pa ti je lažje povedati svojim učiteljem ali učiteljici morda razredniku ali razredničarki. Izberi nekoga, ki mu zaupaš, in tej osebi povej. Morda se lahko pogovoriš tudi s šolsko svetovalno službo, ki ti bo poskušala pomagati. Prav je, da te otroke nekdo opozori, da to ni primerno vedenje.

  Za pomoč lahko prosiš tudi kakšnega prijatelja ali prijateljico. Ta ti lahko pomaga, da rečeš 'nehaj, dovolj'. Prijatelj ali prijateljica pa gre lahko skupaj s tabo tudi do odrasle osebe, kateri skupaj povesta, kaj se dogaja. 

  Želim ti veliko poguma. Ne boj se postaviti zase.

  Lea Kopač, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje