Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

nespečnost

Tema: Spanje

 • js

  jst

  jst

  Objavljeno: 01 feb. 2023 20:01

  Pozdravljeni, 

  Imam velik problem z nespečnostjo. Že ob manjšem stresnem dogodku naslednji dan ne morem celo noč zaspati. Včasih se mi je to dogajalo le občasno, sedaj pa že skoraj ne mine teden da vsaj 1 noč nebi prebedel, lahko tudi večkrat na teden. Poskusil sem vse, od tega, da sem vstal in šel brat knjigo, do tega, da sem se osredotočal na dihanje. Poskusil sem persenosan in melantonin pa nič ne pomaga. Kdaj zadremam za kašnih 20 min mogoče 2x, kakšno noč pa niti to ne. Ponavadi si misli nato zaposlim z kakšnimi seksualnimi mislimi , da se zamotim in ne razmišljam o problemih ali o tem kako spet ne bom spal.

  Včasih se nato naslednji dan zalotim, kako gledam druge in jim zavidam, da so vsaj približno naspani.

  Imate morda, kakšno idejo, kako bi rešil ta problem.

  Hvala za odgovor!

   

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 09 feb. 2023 17:51

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Če prav razumem, je nespečnost posledica skrbi. Vsakemu izmed nas se v stresnem obdobju poruši spanec. Najbolje je, da se lotiš reševanja težav, ki ti povzročajo skrb. Seveda je prav, da če sam ne zmoreš rešiti teh težav, da za pomoč zaprosiš nekoga bližnjega oz. poiščeš profesionalno pomoč. 
  Ob tem pa lahko poskusiš z urejanjem higiene spanja. Veliko o tem lahko prebereš na internetu, v osnovi gre pa za ustvarjanje enega rituala spanja, na katerega se navadimo. Torej, da greš vsak dan spat ob isti uri, da se čez dan utrudiš (šport, telovadba, ipd.) ter da ne dremaš in počivaš, da si vsaj eno uro pred spanjem brez ekranov, da v spalnici ne počneš drugih aktivnosti, ampak da se greš v posteljo uleči samo, ko greš spat, itd. To ni magična rešitev, ampak zahteva trud in vztrajnost, da je lahko učinkovita. V bistvu mora ta ritem postati navada našim možganom. 
  Če kljub temu težave vztrajajo, se lahko obrneš na osebnega zdravnika ali psihiatra, ki ti lahko predpiše tudi kakšna zdravila za spat. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje