Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Nerazumevajoči starši in depresija

Tema: Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi v družini, Stres in anksioznost, Žalost in depresija

 • Sr

  Srednješolka3

  Srednješolka3

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:10

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Živa Goter

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:11

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena Srednješolka3.

  Najprej naj se ti zahvalim, da si se svojo dilemo obrnila na nas. Napisala si, da doživljaš tesnobne občutke in depresivno razpoloženje, ki so posledica stresnih dogodkov, ki se ti dogajajo. Najbolj te obremenjuje nerazumevanje staršev in to, da te ne podpirajo pri izbiri tvojega partnerja. Žal mi je, da doživljaš opisano stisko, verjamem da ti je ob tem res težko.

  Ko sem brala tvoj zapis sem se spraševala zakaj so tvoji starši sprva sprejeli tvojega fanta, potem pa po nekaj mesecih spremenili svoje mnenje. Se je vmes zgodilo kaj posebnega? Kakšen prepir ali dogodek? Zakaj so tvoji starši želeli, da se s fantom razideta? Sta za to navedla kakšen razlog? Res ni prav, da sta se s kritiko in žaljivkami spravila na tvojega fanta. To, da ima tvoj fant neozdravljivo bolezen in se z njo trudi čim bolj polno živeti ga naredi pogumnega. Iz opisanega je razvidno, da ti fant res veliko pomeni. Super se mi zdi, da sta se potrudila in staršem predstavila njegovo bolezen. Vredno bi bilo razmisliti o tem, da se s starši sama pogovoriš in jih vprašaš kaj je tisto, kar jih moti. Poskusi poudariti fantove pozitivne lastnosti, vajine skupne interese in to, da bolezen vsekakor ni ovira. Prepričana sem, da jih s tem ne boš razočarala ampak povedala kaj v resnici čutiš. Verjamem, da bosta cenila tvojo iskrenost, ti pa boš dobila pojasnilo.

  Naj se za trenutek posvetim še tvojim občutkom in razpoloženju. Zapisala si, da se spopadaš z depresijo, samopoškodbenim vedenjem in samomorilnimi mislimi. Pojavljajo se tudi občutki brezvrednosti in osamljenosti. Povsem razumem tvoja negativna občutja ob skrbeh, ki se ti podijo po glavi in tvojo stisko. Žal mi je, da to doživljaš, hkrati pa sem vesela da si o tem pogumno spregovorila. Včasih so ti občutki lahko zelo intenzivni, zato je pomembno, da jih ne zadržiš zase ampak se poskusiš z nekom pogovoriti. Lahko se najprej obrneš na šolsko svetovalno službo. Svetovalna delavka te bo poslušala, te usmerjala, svetovala in opremila z določenimi strategijami s katerimi se boš lažje spoprijemala s stresnimi situacijami. Lahko se obrneš tudi na psihologa v zdravstvenem domu ali na najbližji Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, kjer se lahko naročiš tudi brez napotnice.
  Velikokrat pa pomaga že sprehod in pogovor s prijateljico.

  Omenila si, da se pogosto počutiš tesnobno. Tesnoba je velikokrat najbolj intenzivna takrat, ko imamo čas in smo sami s svojimi mislimi... Misli nato sprožijo čustva (tesnoba, strah, jeza, žalost...), telesne odzive (potenje, hitro bitje srca, rdečica, globoko in hitro dihanje, omotica...) in vedenje. Hiter recept, da do tega ne pride je to, da preusmerimo svoje misli, ko začutimo, da postajamo tesnobni. Zamenjaj prostor in aktivnost, počni kar te veseli, tako boš zaposlila svoje misli z drugimi stvarmi. Imaš kakšne takšne aktivnosti, ki te veselijo? Takrat bo namreč tesnoba upadla in ne boš več tako napeta.

  Upam, da sem ti s svojim odgovorom pomagala. Če boš imela še kakšne dileme pa nam kar piši.

  Vse dobro,


  Živa Goter, mag. psihologije

 • Sr

  Srednješolka3

  Srednješolka3

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:11

  Pozdravljeni še enkrat!

  Da, vmes najine zveze sem se s starši hudo sprla, ker so zelo negativni mislili o njem. Hoteli so, da se razideva, ker ima neozdravljivo bolezen in so mislili, da bom z njim nesrečna in da bom celo trpela. Vem, da hočejo najboljše zame in da bi bila srečna, vendar je to moje življenje in jaz odločam o njem. Seveda spoštujem njihovo mnenje, vendar moram gledati za svoje dobro,saj imam fanta res zelo rada.

  Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.

  Lep pozdrav.

 • Uredništvo

  Živa Goter

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:12

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena ponovno.

  Še enkrat bi ponovila, da bi bilo smiselno, da se s starši odkrito pogovoriš sama. Izberi ustrezen trenutek in si za razlago vzemi čas. Poudari kaj je tisto, kar te v zvezi osrečuje in kaj so pozitivne lastnosti tvojega fanta. Staršem daj vedeti, da se zavedaš, da ti želita le vse dobro. Ob tem poudari, da si v zvezi srečna in, da fant nate dobro vpliva. Verjamem, da bosta ob odkriti razlagi razmislila o tem, da data fantu priložnost.

  Kar se tiče intenzivnih občutkov in razpoloženja naj te še enkrat opomnim, da je izredno pomembno, da jih ne zadržuješ v sebi ampak se poskusiš z nekom pogovoriti.

  Želim ti vse dobro,


  Živa Goter, mag. psihologije

 • Sr

  Srednješolka3

  Srednješolka3

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:13

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Živa Goter

  Objavljeno: 22 feb. 2022 19:54

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena.

  Vesela sem, da si zbrala toliko poguma in s staršema spregovorila o svojih občutkih in o svojih željah glede trenutne partnerske zveze. Iskren pogovor je pogosto ključ do rešitve težav. Še naprej ohranjaj iskreno komunikacijo s svojimi starši, saj bo to vodilo do medsebojnega zaupanja. Želim ti čudovit maturantski ples, v nadalje pa lep odnos s svojim fantom in obilo lepih trenutkov.

  Vse dobro,
  Živa Goter, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje