Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

nenehno srbenje obraza

Tema: Zdravje in bolezni

 • ak

  akne in srbečica

  akne in srbečica

  Objavljeno: 10 sep. 2023 15:15

  pozdravljeni, v preteklosti sem imel hude probleme z aknami in sem pred dvema letoma zaključil z jemanje roukutana. Kožo od takrat vsako jutro in večer operem z nevtralno čistilno peno effeclar, ki jo kupim v lekarni ter kremo bioderma, ki jo prav tako kupim v lekarni. V tem času težav z aknami nisem imel.

  Letos meseca maja so se mi začeli pojavljati rdeči izpuščaji podobnim mozoljem oz. mozolji, ki me izredno srbijo. Omenjeno stanje ni izzvenelo v od maja ampak se mi nonstop ponavlja. Naenkrat me zelo začne srbeti koža na obrazu, čez nekaj časa pa se pojavi mozolj oz. akne na tistem mestu. Ponavadi so majhne z belimi glavami, rekokdaj velike. Koža okoli njih je rdeča. Te akne izginejo vroku enega tedna a se potem zopet pojavijo nove.

  Kaj je vzrok omenjenih težav? Nego kože imam že 2,5 let enako, je navlažena, prav tako na soncu uporabljam sončno kremo. Kaj povzroča tako hudo srbenje in izpuščaje?

  ps. Alegrija na gluten ali laktozo ni, saj sem en mesec držal dieto na to, in nisem opazil izboljšanja ali poslabšanja. Prav tako ne uživam skoraj nič sladkorja, mastne prehrane in sladkih pijač.

  Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.

 • ru

  rumio

  rumio

  Objavljeno: 11 sep. 2023 17:49

  Jaz sem imel take kot izpuščaj in je srbelo ampak srbelo je takrat ko se je začel pojavljati, kot da je bil znak da bo akna tam in da je zamašena pora. S takimi sem dobil tudi vdrte brazgotine, ker nekateri so bili zelo vneti in so bili skoraj en mesec gor, če je bil prisoten samo teden dni je bila koža potem brez brazgotine. 

  Meni kakor sem opazil je to povzročilo, testenine bele in polnozrnate, riž beli pa hrana z veliko maščobami. Se pa ve, da prehrana ima velik vpliv klasika, hidrati, sladkor, sadje itd.

  Meni se je nekako nehalo to pojavlajti od kar sem začel redno uporabljati la roche posay micro piling gel za umivanje obraza in matt vlažilna krema. Tudi spanje na hrbtu je pokazalo velko razliko to se je videlo po 2 mesecih pri meni.

  Upam, da se ti nehajo pojavljati in da ne bo brazgotin, ker brazgotine je težko popraviti sem probal in ni uspeha... good luck

 • Uredništvo

  Miljen Vidaković

  Objavljeno: 12 sep. 2023 10:46

  Odgovor svetovalca:

  Zdravo.

  Ja, res bi lahko šlo za - akne.

  Rumio je dal dobre nasvete. Lahko poizkusiš s tem. Sicer pa, veliko je razlogov, da ob enaki negi kože pride ponovno do aken. Če bi pa bilo lahko kaj drugega? Po napisanem, bi prej rekel ne, kakor ja.

  Miljen Vidaković, dr. med, specialist družinske medicine

 • Ak

  Akne in srbečica

  Akne in srbečica

  Objavljeno: 12 sep. 2023 14:04

  Mi prosim napišeš točno ime vlažilne kreme. In zanima me tudi kaj ki potem od prehrane sploh preostane, ne smem jesti mlečnih izdelkov, nič oh, nič sadja, a naj jem samo zelenjavo in meso ali kako? 

 • ru

  rumio

  rumio

  Objavljeno: 13 sep. 2023 15:19

  Mi prosim napišeš točno ime vlažilne kreme. In zanima me tudi kaj ki potem od prehrane sploh preostane, ne smem jesti mlečnih izdelkov, nič oh, nič sadja, a naj jem samo zelenjavo in meso ali kako? 

  Vlažilno kremo uporabim po umivanju obraza to je, la roche posay effaclar mat 40 ml, jo je malo in ni poceni.

  Ja pri mlečnih izdelkih je tako, da če se res ne moreš upreti probaj enkrat do dvakrat na teden pojesti kaj takega in v mali količini. Sadje mi pokaže kar hitro kakšno reakcijo od banane, borovnice, kivi, jabolko pač tako je pri meni. 

  Jaz jem meso vsak dan to je perutnina in svinjsko meso vendar brez kože zraven pa polnozrnati kruh brez semen ali drožmi kruh, uro po tem pa brokoli na pari kuhan. Pri zelenjavi mi je dalo reakcijo edino korenje in sladki krompir, cvetača in brokoli so pa za mene najboljši.

  Na koncu ješ lahko še vedno tudi sladko in hidrate ampak moraš najti tisto mejo in kombinirati z vlakninami. Od sladkega jem ovsene piškote, oves mi ne sproži kar je sreča pri meni...Probal keto dieto in moja koža je bila super brez rdečice nič aken ampak sem pa shujšal in sem bil brez energije, zaradi tega sem to opustil.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje