Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Nenehno sem bolna

Tema: Stres in anksioznost, Učenje

  • Ro

    Rožica

    Rožica

    Objavljeno: 25 maj 2023 14:10

    Zivjo,

    Zadnjih nekaj let se soocam s tem da sem ves cas bolana. Letno prebolim tri tezje angine vmes pa se en kup manjis prehladov, zaradi katerih ne morem v solo. Kljub temu da dnevno jemljem vitamine, poskusam spati vec kot osem ur, se veckrat na teden gibljem in jem redno ter zdravo se to ne neha. Mislim da ima velik vpliv na moje zdravje sola, saj je ogromno sekiram in stresiram. Poskusam je cim manj obremenjevati s solo ampak kot veste stres ne izgine cez noc. Ker sem zaradi bolezni odsotna v soli se potem se bolj stresiram, saj moram en kup stvari nadoknaditi. Zelo sem obupana in vse kar si zelim je le zdravnje. Nevem kaj naj se naredim oz. kaj delam narobe. Je to samo obdoje v odrascanju? 
    Lepo prosim za hitro pomoc,

    Z lepimi pozdravi

  • L

    L

    L

    Objavljeno: 26 maj 2023 19:55

    Zdravo. Meni se čisto ista stvar dogaja že eno leto, pa sem se spraševala, če se to samo meni dogaja. Moji starši menijo, da je zaradi stresa, ampak te razumem, ker se tudi jaz ne morem čez noč spremeniti. Nimam nekega pametnega nasveta, kako se znebiti stresa, ker se tudi sama z njim borim že od nekdaj, bi ti pa rada sporočila, da nisi edina. Sem pa razmišljala, da mi je odpornost padla tudi zaradi kovid krize, ko smo vsi nosili maske in dolgo časa nismo bili v stiku z mikrobi pa naše telo ni več navajeno na njih. Verjetno bo zdaj eno leto še trajalo, da se vsi 'prekužimo', potem pa bo verjetno vse po starem. Lepo bodi in čim manj skrbi

  • Uredništvo

    Lucija Gobov

    Objavljeno: 28 maj 2023 22:38

    Odgovor svetovalke:

    Pozdravljena,

    če prav razumem, prebolevaš težja in blažja vnetja zgornjih dihal. Za obrambo je odgovoren imunski sistem. Sama si že naštela večino dejavnikov, ki vplivajo na učinkovitost imunskega sistema. Podpirajo ga dovolj spanja, zdrava prehrana, gibanje na prostem, oslabi pa ga stres.

    Dobro bi bilo, da se o svojih skrbeh pogovoriš z osebnim zdravnikom/co. Včasih so potrebne dodatne preiskave, čeprav so motnje imunskega sistema zelo redke.

    Največ, kar lahko sama storiš je, da se poskušaš izogniti virom  okužbe. Okužbe zgornjih dihal se prenašajo kapljično, z rokami in aerogeno, z vdihanim zrakom. Več okužb se pojavlja, ko menjamo okolje, v katerem živimo in med katerimi ljudmi se gibljemo. V času epidemije covida smo nenehno poslušali o ukrepih za preprečevanje širjenja okužb – umivanje in razkuževanje rok, izogibanje gneči, medosebna razdalja… Vsi ti ukrepi veljajo tudi za vse druge povzročitelje okužb in če se jih boš držala, kolikor boš mogla, boš imela kakšno okužbo manj.

    Seveda pa tudi stres zmanjša obrambno sposobnost. O spopadanju s stresom pa ti bo kaj več napisala psihologinja.

    Vse dobro ti želim.

    Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

  • Uredništvo

    Amadeja Jurič

    Objavljeno: 30 maj 2023 10:23

    Odgovor svetovalke:

    Pozdravljena!

    Poročaš, da si pogosto bolna, zaradi česar si večkrat odsotna tudi iz šole. Sama poskušaš skrbeti zase, paziš na spanec, prehrano, gibanje, vendar kljub temu bolehaš. Omenila si, da ti šola povzroča precejšnje skrbi in predstavlja velik stres. Dodatno pa ti skrbi povezane s šolo poveča še ta izostanek zaradi bolezni. Izgleda, kot da si se znašla v takem začaranem krogu

    Skrbi in stres, še posebej, če so ti dolgotrajni in zelo močni, lahko zelo pomembno prispevajo k našemu fizičnemu in duševnemu zdravju, oslabijo naš imunski sistem, vplivajo na naše razpoloženje ... Skratka pomembno oblikujejo naše splošno blagostanje, zato je seveda možno, da so tvoje zdravstvene težave povezane tudi s tem.

    Zapisala si, da »stres ne izgine čez noč«. Pravzaprav stres ne izgine nikoli. S stresom se ves čas soočamo prav vsi. Stres je odziv našega telesa na dražljaje (dogodke, misli, stvari), ki v nas porušijo ravnovesje. Stres ima pravzaprav svojo funkcijo. Pripravi nas na soočanje s stresnimi dražljaji. Neka mera stresa je za nas celo dobra, saj nas motivira! Glede na vse to, je dobro, da tvoj cilj ni, da se stresu izogneš, pač pa je pomembno, da se naučiš z njim spoprijeti in ga obvladati.

    Če razumem pravilno, ti šola povzroča zelo velik stres. Želela bi si vedeti kaj več o tem. Kaj v zvezi s šolo ti predstavlja največ skrbi? Uspeh? Prijatelji? Učenje? Kaj drugega? Vabim te, da mi zaupaš več o tem. Tako bova lažje raziskali možne prilagoditve in usmeritve, da bo tvoje soočanje s stresom lažje.

    Upam, da se še kaj oglasiš. 

    Lepo te pozdravljam,

    Amadeja Jurič, mag. psihologije

  • Anonimno

    Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

  • Brezplačno

    Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

  • Strokovno

    V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje