Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

ne zmorem

Tema: Samomor, Samopoškodbe, Žalost in depresija

 • lu

  luzerka

  luzerka

  Objavljeno: 08 okt. 2023 13:03

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Jožica Barborič

  Objavljeno: 10 okt. 2023 12:49

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  na zaključku tvojega pisanja zastavljaš vprašanja, na katera ne morem odgovoriti. Na spletni strani nimamo možnosti postavljanja diagnoz. Lahko pa priporočamo, kam se obrniti po pomoč, kako ravnati v določeni situaciji.

  Pomembno zate se mi zdi, da že imaš strokovno pomoč in priporočam, da s tem nadaljuješ. Zelo pomembno je tudi, da imaš ob sebi družino in prijatelje, ki ti stojijo ob strani, te razumejo. Pomembno je vedeti, da je depresija ena izmed najbolj ozdravljivih duševnih bolezni. Seveda pa zdravljenje traja nekaj časa. Bolezen se lahko tudi ponovi, zato je pomembno, da jo čimbolje spoznaš in se naučiš ravnati z njo. Zavedanje vrednosti življenja, svoje lastne vrednosti, življenja, ki ga imaš na razpolago, da igraš ti v njem glavno vlogo, izbiraš, odločaš, kaj boš z njim storila, kako ga boš preživela, ti daje neizmerno moč.

  To, da si nam pisala, mi sporoča, da kljub vsemu, govoriš življenju: "Da." Usmerjena si k iskanju rešitev, kar je vsekakor dober znak.   Za pojav depresije ni enotnega vzroka. Gre za bolezen z več obrazi, ki je običajno ne moremo pripisati enemu jasno prepoznavnemu dejavniku, zato predvidevamo, da depresijo povzroči več dejavnikov. Sodobne znanstvene ugotovitve so pokazale, da verjetni razlogi izvirajo iz kombinacije dednih, bioloških, psiholoških in socioloških dejavnikov, povezanih z družbenim okoljem osebe.   Poleg ustreznega tretmaja, psihoterapija in zdravljenje z zdravili, kar že imaš, je pomembno uvesti določene spremembe v načinu življenja, ki lahko pomagajo pri obvladovanju depresije. Četudi teh sprememb sprva ne doživljaš kot ugodne, se bosta tvoje telo in um sčasoma prilagodila, če jih boš prakticirala redno. Priporoča se izvajanje aktivnosti zunaj zaprtih prostorov, v naravi npr. hoja, vožnja s kolesom, sodelovanje v aktivnostih, pri katerih se dobro počutiš oz. si se kadarkoli dobro počutila, preživljanje čimveč časa z drugimi ljudmi, pisanje dnevnika, redno spanje vsaj šest ur, redna prehrana.

  Zelo bi ti priporočala branje knjige Renate Ažman z naslovom "Depra". Gre za nekakšen dnevniški zapis avtorice, svobodne novinarke, o spopadanju z depresijo. Klinična psihologinja Alenka Dobeic navaja o knjigi sledeče: "Renata Ažman pravi, da so poti iz depresije različne in da nobena stvar na svetu ni samo dobra in samo slaba. Med drugim v knjigi pravi:" Kadar si čisto na dnu, vedi, da gre odslej lahko samo še navzgor." Prav ta knjižica je dokaz, da tudi depresiven človek, ki ga razžira zmota, da je pokvarjen, umazan in ničvreden in ki ga stiskata takšen strah in groza, da ne zmore niti iz stanovanja, še vedno lahko najde pot do sebe in do drugih ljudi."

  Priporočam tudi, da poiščeš pomoč na brezplačni pomoči po telefonu Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj) in se pogovoriš s svetovalcem, ki ti bo znal prisluhniti.  

  Želim ti vse dobro in pazi nase.  

  Jožica Barborič, univ. dipl. psihologinja, specialistka klinične psihologije in realitetna psihoterapevtka

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje