Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ne vem kaj naj

Tema: Komunikacija, Odnosi v družini, Prehrana in gibanje

 • Ni

  Nika

  Nika

  Objavljeno: 22 nov. 2022 13:53

  Pozdravljeni

  Pisem vam ker sama ne vem kaj naj naredim. Sedaj je minilo 5 mesecev odkar sem imela  pri svoji zdravnici kontrolo med tem casom se je vse spremenilo. Namrec zdravnica mi je ze takrat govorila o prehrani in normalni telesni tezi mislim da sem takrat imela okrog 43kg pri 148cm. Sedaj ko je ze mimo 5 mesecev odkar sem bila nazadnje pri njej so starsi opazili da sem drugacna kot sem bila takrat namrec imam se eno mlajso sestro in so opazili da je mlajse sestre vec skupaj kot pa mene sva pa narazen 3 leta torej je ona od mene mlajsa 3 leta in ona nosi oblacila za 14,5 let meni so pa sedaj pri 16 letih prav oblacila za 12 letnega otroka starsi so se zgrazali in rekli ce je to normalno da nosim oblacila za 12 letnega otroka. Rekli so mi tudi da bom tudi kmalu izgubila menstruacijo in rekli so da so opazili odkar nisem bila pri zdravnici da sem povsod shujsana v obraz noge roke skratka povsod in da se me v taksnem stanju ne upajo odpeljali k njej v ambulatno da jih bodo slisali da se naj sama popravim potem me bodo pa peljali k njej. Sem se pa tudi nekam prijavila ne bom izpostavila kam sem se ampak meni to pomeni veliko ce ne bom sprejeta me bo se bolj potrlo in se bom se bolj zaprla vase. Pojavila se mi je tudi nazaj napihnjenost ceprav imam tablete za to zdravnica mi je nazadnje rekla ce se bo to dogajalo pogosto da moram k njej sedaj mislim da je ene 3 tedne odkar jem samo 1 obrok dnevno ker enostavno nisem cez dan lacna tudi ko pojem samo 1 obrok me tisci v trebuhu obcutek je kot da sem se prevec najedla starsi so to ze zdavnaj opazili pa mi samo govorijo da naj jem vec ampak oni sploh mene ne razumejo kot me niso razumeli pred leti ko nisem hotela vec hoditi v eno os  ker je bilo tam vse narobe sem bila v hudi stiski in depresiji pa me niso razumeli samo silili so me v tisto solo da bi se pogovorili z mano kaj je narobe to pa ne dokler jim niso grozili z kaznijo sele takrat so me prepisali v drugo. Sama sem se tudi naucila sestavljati 4 uravnotezene obroke saj sem bila enkrat ze hospitalizirana na pediatricni kliniki pred 2 letoma in sem se tam naucila sestavljati uravnitezene obroke in tudi morala sem pisati kaj sem v dnevu pojedla starsi so rekli da ne mislijo se enkrat hoditi po pediatricni kliniki nazadnje sem pred 2 dnevoma na tesce imela 39,2kg starsi za to tezo ne vedo ker jim se nisem povedala. Drugace sem si ze napisala uravnotezen jedilnik z 4 obroki pa sedaj ne vem kako to dati v prakso sedaj tudi nimam nic energije za treninge za nic tudi ne morem se uciti ne zbrati v soli saj ves cas razmisljam kako naj pojem vec ker telo ni navajeno na 4 obroke dnevno. Razmisljala sem tudi o tej smeri da bi sla res zdravnici samo starsi ne pustijo sedaj me pa zanima kako prepricati starse da me odpeljejo k zdravnici ker sem jim jaz ze povedala da se enkrat ne grem v pediatricno. 

 • Uredništvo

  Sanja Vulović

  Objavljeno: 27 nov. 2022 22:26

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Nika!

  Vesela sem, da si se oglasila in da iščeš pomoč za svoje težave. Občutki, ki so te pripeljali do te nevarno nizke telesne teže in slabega počutja, so pretežki, da bi se morala z njimi ukvarjati povsem sama. Žal mi je, da se ti zdi, da doma ne najdeš podpore in razumevanja, ki ga potrebuješ. Morda je vseeno vredno poskusiti in vsaj povedati nekomu od najbližjih, kaj te muči?

  Sicer pa si stara 16 let in pri tej starosti več ne potrebuješ staršev za spremstvo k zdravniku - po pomoč in svetovanje lahko greš sama in ti svetujem, da tako tudi storiš. Čim prej se obrni na svojega izbranega zdravnika/zdravnico in prosi, naj te naročijo za pregled in pogovor. Ni nujno, da je Pediatrična klinika edina možnost, pomoč se ti lahko ponudi na različne načine. Prvi korak pa boš morala narediti ti - in verjamem vate, da ti bo spet uspelo. 

  Lep pozdrav,

  Sanja Vulović, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje