Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Ne vem kaj naj

Tema: Čustva, Stres in anksioznost, Učenje, Žalost in depresija

 • Ne

  Nebo

  Nebo

  Objavljeno: 05 maj 2022 23:34

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Marjetka Gojkošek

  Objavljeno: 07 maj 2022 11:44

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena.

  Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo stisko. Res mi je žal, da se tako počutiš, a verjamem, da obstaja pomoč in da lahko to premagaš.

  Mi lahko mogoče več poveš o tej tesnobi, oz. kako dolgo jo že čutiš in ali se je kaj takega zgodilo, da si začela toniti v žalost? Kdaj si začela opažati, da nisi pozorna, da te vleče dol, da si utrujena in da te kar naprej skrbi? Mislim, da imajo tvoje misli veliko opraviti s tem, jih pa je sprožilo nekaj drugega oz. se je morda zgodilo kaj takega, kar je povzročilo poslabšanje tvojega počutja.

  Vse skupaj verjetno ne bo minilo samo od sebe, zato bi bilo res najbolje, da poiščeš strokovno pomoč, ker tako boš imela nekoga, ki se mu boš lahko zaupala in te bo razumel. Žal mi je, če prijateljice ne vidijo tvoje stiske, a je možno, da to zato, ker navzven ne pokažeš, kako ti je? Veliko ljudi počne enako in vsak od nas vsaj občasno kaže svojo 'masko', zato potem drugi mislijo, da smo v redu, sploh če se smejimo, ko nam je najtežje. Ljudje sicer tudi drugače to prevečkrat delamo, saj ne želimo pokazati drugim, da smo ranljivi in nesrečni. To je naš obrambni mehanizem.

  Menim, da lahko dosežeš svobodo od svojih misli, vseeno pa bi bilo dobro, če to storiš s pomočjo kakšnega psihologa, ki ti bo pomagal najti ta prave strategije zate.

  Na voljo so spodnji viri pomoči, če se slučajno odločiš za katero izmed njih:

  1.   Lahko greš do svojega osebnega zdravnika in ga prosiš za napotnico za psihologa.

  2.   Lahko obiščeš šolsko svetovalno službo in se pogovoriš z njo.

  3.   Ena izmed možnosti so tudi brezplačne svetovalnice Posvet, za mladostnike so v Celju, Ljubljani in Portorožu. Najdeš jih na njihovi spletni strani www.posvet.org

  4.  Obstajajo tudi Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov, jih je več po Sloveniji, poglej če je kateri blizu tebe: https://www.zadusevnozdravje.si/kam-po-pomoc/centri-za-dusevno-zdravje/otroci-in-mladostniki/

  5.  Potem pa so tu še telefonske linije, kjer se lahko s svetovalci pogovarjaš o svojih težavah. Na voljo so naslednje: TOM Telefon (116 111; 12h-20h vsak dan) in Klic v duševni stiski (01 520 99 00; 19h – 7h vsak dan)

  6.   Na naši spletni strani pa lahko pogledaš še druge vire pomoči, ki jih zgoraj morda še nisva omenili: https://www.tosemjaz.net/poisci-pomoc/

  Predlagam tudi, da se čim več družiš s svojimi mačkami in da poskusiš preusmeriti misli stran od tega, kaj drugi mislijo o tem. Rabiš namreč čim več trenutkov, ko se boš smejala in ko boš sproščena, in če to zate pomeni biti blizu mačk, si kar privošči ???? zame so to psi, tako da čisto razumem, kako je, ko čutiš veliko ljubezni ob hišnih ljubljenčkih. Kar privošči si, to je prava proti-stresna terapija.

  Želim ti vse dobro, pa upam, da v zgornjih alinejah čimprej najdeš primerno pomoč zase.

  Srečno!

  Marjetka Gojkošek, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje