Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Nasvet

Tema: Čustva, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Spolna usmerjenost in identiteta

  • Lu

    Luka_2

    Luka_2

    Objavljeno: 03 maj 2023 08:24

    Vsebina je skrita.

  • Uredništvo

    Tina Rezar

    Objavljeno: 10 maj 2023 10:11

    Odgovor svetovalke:

    Spoštovani fant,

    hvala za tvoje sporočilo. Pozdravljam dejstvo, da si se odločil o svoji situaciji spregovoriti in povprašati za nasvet. Omenjaš, da se v svojem razredu sicer počutiš dobro, a nekoliko osamljenega, saj navajaš tudi občutek nezaupljivosti in nesprejetosti v družbi.

    Ugotavljaš, da si istospolno usmerjen, s čimer ni popolnoma nič narobe. Morda bi delil z mano iz katerega okoliša prihajaš? Tako bi ti lažje pomagala poiskati tovrstne skupnosti. V Ljubljani obstaja več različnih skupnosti, kot sta npr. Legebitra (https://legebitra.si/kontakt-in-kje-nas-najdete/ ) in Dih (https://www.dih.si/kontakt ). Malo preglej ti dve povezavi, kjer boš zagotovo našel tudi nadaljnje usmeritve in informacije na to tematiko.

    Sebe postavi na prvo mesto in začni graditi na lastni vrednosti, samozavesti in pozitivni samopodobi. Bodi pozoren na svoje občutke; če zmoreš, bi bilo dobro, da bi svoja občutja nekaj časa zapisoval v dnevnik. Vsak dan si vzemi par minut časa in napiši kaj lepega se ti je zgodilo tekom dneva. To so lahko povsem preprosta dejanja, ki ti prinašajo zadovoljstvo in srečo. Prepoznavanje in razumevanje lastnih čustev ti lahko pomagata pri soočanju z negativnimi občutji. Privošči si telesno vadbo, ki je za tvoje duševno zdravje enako pomembna kot za tvoje telesno zdravje. Telovadba naše telo spodbudi k tvorbi endorfinov (hormon sreče), ki nam pomaga pri obvladovanju stresa in zmanjšuje bolečino. Začni z manjšimi koraki in počni to, kar ti prinaša zadovoljstvo – mogoče je to le krajši sprehod, hitra hoja, joga, pilates, plavanje, kolesarjenje? Vsaj malo telesne aktivnosti na dan lahko izboljša razpoloženje, zagotovi se občutek dosežka, počutil se boš bolj samozavestno. Od lastne samopodobe je odvisno tudi, kako nas dojemajo vsi okoli nas, zato je pomembno, da vsak dan gradimo svojo samopodobo v pozitivni smeri.

    Vsak posameznik potrebuje nekoga, ki mu lahko zaupa in menim, da ga boš znotraj skupnosti lažje našel, kot ugotavljaš tudi sam. Zaradi občutka osamljenosti je pogosto težko ostati motiviran in uresničiti to, kar si v življenju želiš, zato vedi, da v tem nisi sam in da so negativni občutki, s katerimi se trenutno srečuješ, začasni in minljivi. Vsak človek zase je edinstven in neponovljiv. Pomembno je, da se o tem vedno pogovoriš oz. deliš z nekom, ki mu zaupaš in ti lahko v težkih trenutkih nudi podporo, spodbudo. Zastavi si majhne, dosegljive cilje in bodi ponosen nase, ko jih dosežeš.

    Bodi srečen, takšen, kot si, ne takšen, kot misliš, da bi moral biti. Verjemi vase. Spoštuj se. Zmoreš!

    Vsekakor sem ti za dodatna vprašanja kadarkoli na voljo na tem portalu.

    Vse dobro in pogumno želim,

    Tina Rezar, mag. prof. ped. in nem. in mag. zak. in druž. štud.

  • Anonimno

    Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

  • Brezplačno

    Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

  • Strokovno

    V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje